За да има шанс да влезе някога в новините това дело - скучни обвиняеми за лихварство и изнудване, сигурно трябваше някой да изяде някого в съдебната зала. След атрактивни арести обичайно подобни анонимни банди со кротце со благо сключват споразумения със Спецпрокуратурата, съдът ги валидира в едно заседание и излизат – де факто свободни с условни присъди или пробации, а на прокурора му се пише червена точка – като за осъдени.

Обаче не би... Не такъв е случаят с делото срещу Веселин Денков и още 9 души, което мъчително цикли на старта на първа инстанция - Специализирания наказателен съд.

Кой е Денков

Самият Денков – известен и като Весо Брадата, показа, че не е от тези, които си траят, като разказа пред Антикорупционния фонд в тяхно филмче, че съществува т. нар. „Списък за бърз“ контрол над бизнесмени, които биват... мотивирани да се разделят с имуществото си. Особено като достигнат определено ниво на приходите си.

Вътре обаче пред скрита камера има далеч по интересни твърдения - точно както Пепи Еврото в един друг сюжет ("Осемте джуджета"), тук в ролята на "оправяч на нещата" в съдебната система виждаме Яне Янев - бивш политически лидер и бивш консултант на премиера Бойко Борисов по антикорупция. Денков и половинката му Ивайла Бакалова разказват, че са получавали директни ценови оферти.

А Янев обяснява във видеото за връзки с "телешкото месо" т.е. - Шиши, за срещи със Сотир Цацаров, контакти с Бойко Борисов и дори демонстрира отлично познаване на темите до Реджеп Ердоган и международното положение.

Между другото самият Денков също каза днес пред Клуб Z, че "правно" съдбата му се е решила в последните дни на август и началото на септември 2020 г. с телефони по оста - Цацаров-Гешев-Борисов.

Но защо точно тогава?

Дали Денков е "цвете за мирисане" в цялата история, е съвсем друг въпрос. Весо Брадата официално има финансова къща и ресторантьорски бизнес. Тук обаче едва ли само "секвестирането" на активите му е водеща цел (само си спомнете разказаното от съсобствениците на заводите "Изамет" в "Осемте джуджета", б.а.).

На 9 юли м.г. вече са избухнали протести срещу ГЕРБ и особено срещу главния прокурор - безпрецедентни за демократична държава. Според уважаваните в правните среди авторитетни издания "Пик", "Уикенд", "Блиц" именно Денков е човекът, през когото протичали пари към протестите срещу Иван Гешев. Подател бил Васил Божков от Дубай. Разбира се самият Денков и половинката му Ивайла Бакалова отричат подобни твърдения.

Да, но прокуратурата си харесва тези издания и – случайно или не  - от миналата година на Денков като му „тръгва една карта“... Дори днес той описа състоянието си пред съда: че е обект на отнет лиценз на финансовата си къща, безкрайни финансови ревизии, проверки от НАП, запорирани сметки, иск за 11,6 млн. от КПКОНПИ, а от ареста на 1 септември 2020 г. няма дори дебитни карти, защото са му ги прибрали - но за това по-долу...

Само тази седмица срещу мъжа до Ивайла Бакалова има насрочени 2 дела – днешното за ОПГ за лихварсто, и в четвъртък друго – за изнудване заедно с Иво Масларов – доведен сина на бившата министърка Емилия Масларова. Това - две твои дела да вървят в една и съща седмица, е сравнително рядък феномен, особено с оглед обичайните темпове на родното правосъдие.

Както се казваше в една реклама - но това не е всичко.

Денков е с внесен обвинителен акт и за поръчково убийство – заедно отново с Иво Масларов, и с бившия служител на НСО Борислав Иванов. Този процес предстои. Излишно е да напомняме, че и трите са в Специализирания съд.

Така или иначе делото за днешната ОПГ изобщо не можа да се проведе - по други причини.

Бавно бързане

Забележителна е съдбата обаче на самото дело. Както казахме, то е срещу група, която се разследва от прокуратурата от 2018 г. Денков бива обвинен и присъединен по-късно - чак през миналата година, като той самият използва думата „пришит“.

Научавайки за обвиненията, се прибира доброволно и е задържан още на летището на 1 септември. Веднъж вече съдийка от Специализирания съд отказва да стартира делото и връща акта на прокуратуратата заради нередности в обвинението.

Апелативният спецсъд обаче отменя решението и я задължава да го гледа. Тя си прави отвод и вече делото е при друг съдия, който миналия път го пуска да върви след провеждане на предстартовото разпоредително заседание, разказаха днес адвокати.

Самият Денков - както казахме, е задържан на 1 септември м.г., прекарва 9 месеца в ареста и още 4 под домашен арест. От АКФ разказаха, че дори това изменение на мярката му е станало, чак когато се разчуло, че от неправителствената организация снимат филм за случая.

При поредното обжалване неотдавна на мярката си за неотклонение Спецсъдът му я изменя на 50 000 лв. гаранция, а Апелативният спецсъд я вдига на 100 000 лв.

Крайният резултат е, че... подсъдимият още си е под домашен арест - просто не е внесъл парите.

Днес Денков и адвокатите му атакуваха тази мярка пред съдия Антон Урумов с аргументите: финансовата му къща "Маршал кредит груп" е с отнет лиценз от БНБ още от януари. Ресторантьорският бизнес след поредица от затваряния е намалял с 48% - по думите на самия Денков, и не може да се справи дори със сметките за НАП, за осигуровки и пр.

Той нарече 100-те хил. лв. непосилна гаранция, и сам обяви пред съда, че смята, че може да събере 20-ина хиляди. Според трима адвокати Денков има и перфектно процесуално поведение - явява се винаги, а за всяко напускане на дома е искал разрешение от съда.

Прокуратурата в лицето на прокурор Близнашки извади следната логика, при която едно нещо се самоосмисля от самата си същност: да, подсъдимите са дисциплинирани и стриктни, но са дисциплинирани именно на база съществуващите мерки за неотклонение. И това налага да продължат да съществуват тези мерки – домашен арест или сериозната парична гаранция.

Тук Денков направо избухна, като каза на съда, че им го казва на тях, пък те да го кажат на прокуратурата:

„Аз, знаейки че съм пришит към някаква група, аз се върнах, за да докажа своята невинност! Аз благодарение на тях живях 9 месеца в тоалетна!

Извинете, но съм в емоционален шок от това, кото чух - заяви Денков пред съдията. -

Не благодарение на това, че съм под домашен арест аз съм стриктен - не, аз съм стриктен и човечен, затова се върнах."

В крайна сметка съдът се вслуша и - същият съдия, който бе наложил 50 000 лв, намали гаранцията му този път на 25 000 лв. Предстои да видим дали прокуратурата ще я протестира пред апелацията.

А самото дело по същество срещу групата за изнудване и лихварство остана да се "търкаля" за някъде през ноември...