"От големите 8 кредита, отпуснати от ББР, което е много непривична за търговските банки голяма концентрация, не казвам, че непременно е нещо лошо, един е в просрочие, от останалите 7 - пет нямат ангажименти да плащат към момента. Те са в гратисни периоди по главница, а 4 от тях и по главница, и по лихва."

Това заяви днес пред БНР новият изпълнителен директор на Българската банка за развитие Цанко Арабаджиев. Той коментира вече известните скандали с банката и сключените от нея договори. 

Както Клуб Z вече многократно писа, при идването на първото служебно правителство на Стефан Янев, тогавашният икономически министър Кирил Петков направи осветляването на работата на банката свой приоритет и започна систематично да изнася публично данни за твърдения за злоупотреби. Именно той първи разказа за тези големи 8 кредита, които представляват огромна част от цялата кредитна експозиция на ББР и които са за по няколко десетки милиона лева. Сред тях има такива към компании, свързвани с Георги Гергов, Георги Самуилов, Делян Пеевски, Румен Гайтански-Вълка и Кирил Домусчиев. 

Петков започна битка за смяната на Надзора и УС на банката и след няколко неуспешни опита все пак Цанко Арабаджиев бе назначен. Интересеното е, че днес той заяви директно, че е бил потърсен за работата още преди служебния кабинет  да стъпи в длъжност.

"Каза ми, че ще бъде министър на икономиката (б.р. - Петков), беше още преди да стане. Всички знаехме, че в ББР има съсредоточени недобри практики и като един от най-важните инструменти под неговото управление, е нормално да си е мислел за екипа, с който ще започне работа като министър", обясни Арабаджиев.

Той за пореден път бе категоричен, когато влязал в банката заварил "корупция и лошо управление" и че всички контролни механизми били изключени. Според Арабажиев  има основание да мисли, че в много направления от нейната дейност е била ощетявана по различни начини.

И даде някои примери: 

"Има сключвани договори с трети страни, които са абсолютно неизгодни за ББР. Имаме един конкретен пример с един договор, по който банката плаща 5 или 6 пъти над пазарната цена за определена услуга от трето лице, става дума за взаимоотношение с медиите. Сега го прекратяваме. Имаше договор с трета фирма за около 18-20 хил. лева на месец за услуга, която никой не я ползвал в банката - договорът беше във връзка с GDPR регламента. Прекратихме го и него"

По думите му огромна част от вътрешните правила на ББР са променени, за да не се случва това, което се е случвало преди, дори и след като екипът му не е вече начело на банката:

"Искаме след време ББР да стане един от положителните примери, в които измамите са напълно изкоренени, посредством една система. Дойдоха специалисти и ни показаха 25 стъпки, които трябва да се предприемат, така че една организация за бъде максимално изчистена от подобни практики. не е сложно, изисква се воля, а ние я имаме". 

Припомняме, че в последните дни стана ясно, че новото ръководство смята да провизира инвестицията на ББР в ПИБ, която бе направена през миналата година. Според очакванията загубата от ниската цена на акцията на ПИБ в момента е над 80 млн. лв., което означава, че годишната загуба на ББР ще нарасне до 250 млн. лв.