Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Фондът на фондовете (ФнФ) ще отвори нов допълнителен ресурс от 97 млн. лв., който ще предложи на пазара като продължение на мярката "Възстановяване". Тя е един от вариантите, които властта избра да приложи в битката срещу последствията от икономическата криза, нанесена от COVID-19. 

Казано просто, тази конкретна програма е фактическа портфейлна гаранция, която позволява на банките да да ускорят предоставянето на нови кредити в подкрепа на предприятията в страната.

"Поради големия интерес на предприятията и бързото договаряне на ресурса, както и при отчитане продължаващата необходимост от подобряване на достъпа до финансиране на българския бизнес, Фонд на фондовете (ФнФ) предлага на всички банки в България възможност за кандидатстване за нов ресурс по Програма „Възстановяване”.

Средствата са от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г.,  с финансиране като част от отговора на Европейския съюз на пандемията от COVID-19 по линия на „REACT-EU“ пo приоритетна ос 6 „Възстановяване на МСП“. Общият размер на допълнителния ресурс, който Фонд на фондовете ще представи по Гаранционния инструмент възлиза на: 96 170 000 лева", хвалят се днес от Фонда. 

Както и първият тур от програмата, парите ще могат да се ползват от фирмите основно за ликвидност, но при определени условия ще може да се финансират и нови инвестициии, трансформация и растеж. Условията на гаранцията подсигуряват кредитите да бъдат отпускани в кратки срокове, с минимална административна тежест и без необходимост от материалното им обезпечаване, твърдят още от Фонда. 

Важно е да се знае, че ФнФ ще поеме до 50% от кредитния риск на банките  партньори, произтичащ от създадения от всяка от тях портфейл от нови кредити за МСП, с покритие на гаранцията от 80% за всеки индивидуален кредит.

Програмата дава възможност за подкрепа до 3 млн. лв., но не повече от 70% от оборота за 2019 или 2020 г., според това за коя от годините оборотът е бил по-голям.

Цялата документация по кандидатстването може да бъде открита тук. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.