Фондът на фондовете (ФнФ) ще отвори нов допълнителен ресурс от 97 млн. лв., който ще предложи на пазара като продължение на мярката "Възстановяване". Тя е един от вариантите, които властта избра да приложи в битката срещу последствията от икономическата криза, нанесена от COVID-19. 

Казано просто, тази конкретна програма е фактическа портфейлна гаранция, която позволява на банките да да ускорят предоставянето на нови кредити в подкрепа на предприятията в страната.

"Поради големия интерес на предприятията и бързото договаряне на ресурса, както и при отчитане продължаващата необходимост от подобряване на достъпа до финансиране на българския бизнес, Фонд на фондовете (ФнФ) предлага на всички банки в България възможност за кандидатстване за нов ресурс по Програма „Възстановяване”.

Средствата са от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г.,  с финансиране като част от отговора на Европейския съюз на пандемията от COVID-19 по линия на „REACT-EU“ пo приоритетна ос 6 „Възстановяване на МСП“. Общият размер на допълнителния ресурс, който Фонд на фондовете ще представи по Гаранционния инструмент възлиза на: 96 170 000 лева", хвалят се днес от Фонда. 

Както и първият тур от програмата, парите ще могат да се ползват от фирмите основно за ликвидност, но при определени условия ще може да се финансират и нови инвестициии, трансформация и растеж. Условията на гаранцията подсигуряват кредитите да бъдат отпускани в кратки срокове, с минимална административна тежест и без необходимост от материалното им обезпечаване, твърдят още от Фонда. 

Важно е да се знае, че ФнФ ще поеме до 50% от кредитния риск на банките  партньори, произтичащ от създадения от всяка от тях портфейл от нови кредити за МСП, с покритие на гаранцията от 80% за всеки индивидуален кредит.

Програмата дава възможност за подкрепа до 3 млн. лв., но не повече от 70% от оборота за 2019 или 2020 г., според това за коя от годините оборотът е бил по-голям.

Цялата документация по кандидатстването може да бъде открита тук.