През следващата седмица стартира обсъждането на проекта за бюджет за 2022 година. Това стана ясно след срещата на премиера Стефан Янев с представители на сдружението на общините у нас. 

Конкретно срещата бе насрочена, за да се намери решение на проблема с финансирането на общините за зимното почистване. От пресконференцията след нея стана ясно, че общата сума за всички общините е около 47 млн. лв., като от тях обаче едва 25% могат да бъдат заявени до края на тази година. Останалите ще са за другата. 

Освен тях обаче, общинарите ще могат да разчитат и на 100 млн. лв. за мерки за борба с пандемията и те отново ще могат да се разходват до края на 2022 г. Тези средства ще бъдат получени под формата на допълваща и компенсираща субсидия за дейности, свързани с ограничаване на последствията от COVID кризата.

Очаквано - стана ясно, че поредната битка за някаква форма на децентрализация на общинските бюджети ще се проведе и в тази бюджетна кампания. 

"Търсим варианти и възможности за най-доброто реализиране. Ние се подготвяме заедно с кметовете и министрите, които имат отношение по темата, да намерим точната формула, която да предложим на следващото НС, за да може най-после този проблем да намери законодателно решение и по този начин смятаме, че общините още по-добре ще могат да откликват на желанията за подобряване на живота на гражданите, за възпитанието на техните деца и за правенето на бизнес", обясни днес премиерът Стефан Янев. 

Големият проблем за децентрализацията е страхът, че големите общини, където има сериозен бизнес ще продължат да дърпат напред, докато малките трябва да продължават да разчитат на трансфери от бюджета. Именно равнопоставеността, но и развитието на малките и бедни региони прави реформата толкова трудна и политически неизгодна. 

Що се отнася до бюджета, то той ще бъде изготвен от служебното правителство след съгласуване с всички заинтересовани страни и след като изборите преминат и се състави парламент, проектът ще бъде внесен в Народното събрание. Ако все пак закон за бюджета за 2022 г. не бъде приет, то тогава страната ще изпълнява закона, който действаше в сила през 2021 г.