Френският посланик да бъде изгонен от България, поиска лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. Причината било изявлението на Ксавие Лапер дьо Кабан, в което дипломатът разкритикува съдебната ни система.

„Става дума за мазохизма, който наблюдавам вече двадесетина година в България. Знаете какво е мазохизъм - това е да обичаш да те бият, най-кратко казано. От двадесетина години посланици на чужди държави проявяват абсолютно недопустимо за дипломацията поведение у нас и не получават никаква реакция. Тези дни посланикът на Франция, някой си Кабан си позволи да каже, че български съдия е осъдил неправомерно", коментира Сидеров.

И призова депутатите да помислят какво ще стане, ако български посланик в Париж каже, че френски съдия е отсъдил неправомерно в някое дело, „колко точно дни ще му дадат да напусне страната като персона нон грата и дали няма да бъде подведен и под отговорност".

„У нас реакция няма. Не само че няма, а напротив, на този човек му се дава трибуна непрекъснато. Неговите недопустими за дипломацията изявления се посрещат безрезервно, безкритично както от медиите, така и от политическата класа и няма никаква реакция и от Народното събрание", добави Сидеров.

Той припомни, че като лидер на партия „Атака" е предложил външният министър да прати нота във френското посолство за „недопустимото поведение на този човек".

„Въпросният френски посланик трябва да бъде обявен за персона нон грата и изгонен от България", каза Сидеров.

Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан заяви в тв интервю, че в българската съдебна система има "гнили ябълки". Изказването му бе по повод делото за несъстоятелност на две дъщерни дружества на френската компания "Белведере груп", гледано от съдия Румяна Ченалова от СГС. Прокуратурата и ВСС започнаха проверки по случая, а от Министерството на правосъдието обявиха, че ще направят проверка на синдика Панайот Велков.