Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Имотният балон вече е факт. Това се забелязва от централната банка, забелязва се и от много икономисти. Голяма част от тези покупки са финансирани от ипотечни кредити." 

Това заяви днес пред бТВ известният финансист и управляващ партньор на "Експат Капитал" Никола Янков. Той коментира актуалната тема с изключително високите цени на имотите в големите градове, а и от няколко месеца - в малките. 

Проблемът - има възможност този балон да доведе до дългосрочни загуби, твърди Янков. 

"Ако след 5 години същите тези хора, които днес наливат милиарди в имоти, решат голяма част от тях да си ги вземат обратно, тогава цените, ако днес купувате за 100 единици едно жилище, тогава възможно да го продадете за 80 или 70 единици", смята той. 

Изчисленията му показват, че за последните шест месеца са продадени около 60 хиляди нови жилища.

"Това са между 6 милиарда лева и 6 милиарда евро в зависимост от големината на жилището и къде те се намират. Над 1 милиард от това са финансирани от ипотеки и над 5 милиарда собствени средства. Това са готови пари, спестени пари."

А че лудостта на имотния пазар го превръща в рисков, говорят и последните действия на БНБ, която увеличи резерва на собствен капитал, който всяка банка трябва да има за всеки даден ипотечен кредит. Това е опит да се "охлади" пазара и да се наложат някакви пазарни рестрикции. 

Все още не е ясно как това ще повлияе на купувачите и банките, но брокерите днес са категорични - луксозните апартаменти с голяма площ в реномирани квартали се продават по-бързо отвсякога през последните месеци. 

"Заради все по-рядкото предлагане в София и тъй като има огромно търсене, имотите, които се продават са все по-малко", казва Анас Хамис, който работи в голяма местна агенция. 

По думите му, скокът в цените от миналата година е невиждан досега и достига до цели 37% горница. 

"Банките дават ипотечни кредити и дават много добри лихви, които до момента не сме виждали в България", коментира той. 

Поглед и към данните на НСИ показва, че само в София от 2015 г. до 2021 г. ръстът в цените е с 66%, за Пловдив - 54%. 

София държи рекордите за готови и скъпи жилища, но се забелязва огромно покачване и за терените. Само един пример - в момента в района на елитния квартал около Докторски паметник се проава имот от 264 квадратни метра, за който собствениците искат цели 2,1 млн. евро.

Коментари

Сиромасите формират имотен балон?!?

Едно не мога да разбера - откъде и как бедният и оръфан наш народец, дето уж все няма пари за къшей хляб и сме най-големите бедняци в Европа, хвърля милиарди в имоти (и не само)? И това продължава повече от десетилетие. Според "Икономедиа" страната ни в последните 12 години била в страшна стагнация. Чудно какво би се случило, ако не бе така, а всяка година бележехме рекорни ръстове? Дали щеше да остане незастроена педя земя на нашите 111 000 кв. км.?

И още нещо куриозно.

И още нещо - ние сме най-бързо топящата се нация в света и една от най-бързо и мащабно купуваща имоти на планетата. Каква ли е корелцията между двете явления...?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.