Съветът на ЕС окончателно одобри днес фонд, предназначен да подпомага страните членки в справянето с отрицателните последици от излизането на Великобритания от Съюза.

Фондът е в размер на 5 милиарда евро по цени от 2018 г. Той  ще помогне на най-силно засегнатите региони, сектори и общности да покриват допълнителните разходи, да компенсират загубите или да преодоляват други неблагоприятни икономически и социални последици, произтичащи пряко от Брекзит.

Резервът е специален еднократен инструмент за извънредни обстоятелства. Чрез него ще се подпомагат публични и частни предприятия, изпитващи затруднения поради нарушаването на търговските потоци, включително нови разходи за митнически проверки и административни процедури. Тъй като Брекзит създаде безпрецедентна ситуация, страните от ЕС ще разполагат с гъвкавост да решават кои са най-подходящите мерки за преодоляване на различните отрицателни последици.

В това отношение създаването на резерва предвижда неизчерпателен списък с допустими мерки. Те включват мерки за подкрепа на малки и средни предприятия (МСП), регионалните и местните общности и организации, включително дребномащабния крайбрежен риболов, зависещ от риболовните дейности в британски води. Предвидени са и мерки в подкрепа на създаването на работни места и реинтеграцията на завръщащите се граждани на ЕС на пазара на труда.

Одобреният резерв ще финансира мерки, въведени от 1 януари 2020 г. до 31 декември 2023 г. за покриване на разходите, направени преди изтичането на преходния период.

Съветът реши да разпредели предварително всички средства от фонда, които по текущи цени възлизат на 5,4 милиарда евро. Ще бъде взето предвид неблагоприятното въздействие на излизането на Великобритания върху всяка държава членка. Методът за изчисляване на предварителното разпределение се определя от три основни фактора.

• Най-голямата сума - 4,5 милиарда евро, се разпределя между държавите членки според значението на търговията с Великобритания;

656 милиона евро се разпределят въз основа на значението на рибарството в изключителната икономическа зона на Обединеното кралство;

273 милиона евро се разпределят въз основа на значението на съседните връзки за морските гранични региони с Великобритания.

С цел страните от ЕС да предприемат бързи действия по-голямата част от средствата – 4,3 милиарда евро, ще бъдат предоставени като предварително финансиране на три годишни транша – през 2021 г., 2022 г. и 2023 г. Останалите суми ще бъдат предоставени през 2025 г. след преглед на разходите за допустими мерки през предходните години, който ще отчита и всички неизползвани суми.

Днешното одобрение от Съвета е последната законодателна стъпка. Регламентът за резерва за Брекзит ще влезе в сила в деня след публикуването му в Официален вестник на ЕС през първата половина на октомври.