Бразилският народен представител Едуардо Болсонаро, който е син на президента Жаир Болсонаро, е дал положителен тест за коронавирус, предаде ДПА,цитирана от БТА. Той потвърди това днес след съобщения в медиите.

Едуардо е бил част от държавната делегация, която пътува до централата на ООН в Ню Йорк. Той е вторият член на тази група, за когото се установява, че е бил заразен с коронавирус, след като здравният министър Марсело Кейрога също даде положителен тест.

"Въпреки резултата се чувствам добре и веднага започнах лечение", написа Едуардо в "Туитър".

Политикът заклейми така наречения здравен паспорт, който показва, че дадено лице има негативен тест за коронавирус, доказателство за ваксиниране или за възстановяване от болестта. Предстои неговото приложение да влезе в сила в Бразилия.

"Ние знаем, че ваксините бяха създадени по-бързо от обичайното. Аз имам една доза "Пфайзер" и се заразих с ковид. Това означава ли, че ваксините са безполезни? Не мисля. Но това е още един аргумент срещу здравния паспорт", написа той.

Здравният паспорт също беше критикуван и от президента Болсонаро на Общото събрание на ООН. По време на живо предаване в неделя президентът каза, че е попитал бразилската здравна служба "Анвиса" за наложената карантина след пътуването до Ню Йорк.

"Дори и ваксинираните трябва да бъдат в изолация? Е, не вярвате ли в науката? Не вярвате ли във ваксината?", попита той.

Болсонаро е под карантина, защото се смята, че е бил в близък контакт с Кейрога. Той омаловажаваше коронавируса от самото начало и постоянно говореше срещу използването на маски и срещу други ограничителни мерки.