СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде посрещнат с военни почести в понеделник, 15-и т. м., пред канцлерството в Берлин, съобщи за Клуб Z отлично информиран източник. Това е първото му официално посещение в друга страна като премиер на сегашната управляваща коалиция. Борисов бе в Брюксел, но за участие в срещата на лидерите на водещите европейски партии.

Борисов пристига в Германия начело на солидна делегация по покана на канцлерката Ангела Меркел.

Българският и германският химн ще прозвучат в 11,45 ч. След прегледа на караула Меркел, Борисов и делегациите ще се оттеглят на разговори. Предвидено е те да продължат до 13,15 ч, след което двамата правителствени ръководители ще дадат кратка пресконференция.

В делегацията са включени вицепремиерите Меглена Кунева, отговаряща за  координацията на европейските политики и Томислав Дончев, който отговаря за европейските фондове и икономическата политика, както и Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика.

Другите членове на делегацията са шефът на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, председателят на парламентарната фракция на ГЕРБ Цветан Цветанов и съпредседателят на парламентарната фракция на Реформаторския блок Радан Кънев.

Сред основните обсъждани теми в Берлин ще е “Южен поток” – необходимостта от тръбата, както и възможното й изграждане единствено в  съответствие с европейското законодателство. Разбира се, ако Путин промени позицията си и проектът не бъде погребан.

Ще се акцентира също и върху усвояването на еврофондовете, както и стриктното спазване на финансовата дисциплина, за което Берлин настоява и подкрепя София.

След разговора в канцлерството с Меркел делегацията ще бъде приета от президента на Бундестага Норберт Ламерт. Той е християндемократ от партията на Меркел ХДС и от 2005 г. за трети пореден мандат е начело на парламента. След това е предвидена среща с ръководителите на парламентарната група на двете сестрински партии – Християндемократическия и баварския Християнсоциален съюз. Те винаги са заедно на избори, имат една парламентарна група, но тя се ръководи от представители на двете партии.

Основната делегация пристига в неделя с правителствения фалкон, останалите членове ще долетят същия ден в Берлин с граждански полет.

Предвидено е Бойко Борисов и придружаващите го да отседнат в престижния хотел “Хилтън” в центъра на германската столица. 
Разходите по пребиваването на делегацията са за сметка на германската страна, която е отправила поканата за посещението.

Не точно така беше при първата визита на Бойко Борисов в Берлин на 24 януари 2010 г. по време на първия му премиерски мандат. Официално и тогава той пристигна по покана на Меркел, но тя беше отправена след интервенция от София. И тогава бяха предвидени военни почести, но в последния момент те бяха отмененени. Обяснението беше, че температурите били минусови и имало опасност устните на оркестрантите, свирещи на духови инструменти да замръзнат.

Ден по-късно на посещение в Берлин пристигна израелският президент, тогава беше още по-студено, но той беше посрещнат с военни почести.

Визитата на Борисов през 2010 беше низ от стъпки накриво. Той закъсня неоправдано с близо час за лекцията си, организирана от фондация “Конрад Аденауер”. Немците смятат подобно поведение за недопустимо. Не случайно президентът на фондацията Ханс-Герт Пьотеринг обяви, че има време само да открие форума, но трябва да се оттегли поради неотложен ангажимент.
Борисов стъписа публиката и с недодялания си език. Той употребяваше изрази от рода на “шменти капели”, а за разкрити у нас убийства изрече: “Когато Цветанов почна да вади трупове с багерите...”

Да беше само това! На другия ден беше организирана работна закуска от Източния комитет на германската икономика, присъстваха крупни немски безнесмени и инвеститори у нас. Борисов пак закъсня с близо час, макар закуската да беше организирана в хотела, в който беше отседнал. Това беше прието не само като проява на лошо възпитание, а и на обида.

Борисов посети Берлин две години по-късно, тогава програмата беше по-кратка и мина без гафове.

Сега Борисов вече е наясно какво би следвало да е поведението на един европеец и този път сигурно ще представи себе си и най-вече България подобаващо.