Военният министър Николай Ненчев бе категоричен, че от системата на Министерството на отбраната няма да бъдат освобождавани хора под пагон, а само админстрация ако това се налага. Днес Ненчев беше изслушан от ресорната парламентарна комисия, като на заседанието депутатите са му задали и въпроси, свързани с орязания бюджет на военното министерство.

Както Клуб Z писа за 2015 г.МО ще получи с близо 67 млн. лв. по-малко спрямо тази година. "Поели сме ангажименти още с коалиционното споразумение, с които се съгласи и ГЕРБ и те са да не се намалява щата на българската армия. Ако след един месец не си спазваме програмата как тогава ще управляваме", посочи Ненчев.

До момента в публичното пространство се спряга цифрата на уволнени между 4 000 и 4 600 служители, за да се впише МО в отредения му за следващата година бюджет. Министърът призова обаче да не се спекулира с тази тема, защото служителите му били "особено чувствителни". Той заяви, че продължават разговорите, включително с премиера Бойко Борисов и се търсят начини за наваксване на тези 67 млн.лв.

Един от вариантите е прилагането на т.нар. ин хаус - да се използват услугите на фирмите на МО, а не да се възлагат външни поръчки. Мисиите, които е възможно да поддържа България, да се финансират от централния бюджет е друг начин за компенсиране на липсващите средства.

Министърът коментира още, че ще създаде специална комисия, която ще работи за кандидатстване по всички възможни инвестиционни програми на НАТО. Това бе коментарът му във връзка с риска да загубим средства от НАТО, заради неизпълнение на плана за плавно увеличаване на бюджета за отбрана до 2% от БВП до 2020 г. Ненчев посочи още, че ще се наложи промяна във "Визия 2020", в която е разписано по години увеличението на този бюджет. Визията е официален документ, който президента Росен Плевнелиев представи на срещата на върха на НАТО в Уелс през септември.

Очкава се утре министърът да обяви какви ще са ресорите на заместниците му. Новоназначеният днес Димитър Кюмюрджиев най-вероятно щял да поеме връзките с НАТО и ЕС, тъй като е юрист.