Наскоро попаднах на едно проучване, според което българите са най-стресирани в ЕС. Няма как да се усъмня, че сме водачи в тази негативна класация...

Какво се случи само през тази година?

Накратко – наводнения, отнели живота на десетки българи и оставили без домове още стотици семейства, политическа нестабилност, бежанска криза, фалирала банка.

Всъщност за натрупания стрес у нас са виновни в най-голяма степен политиците. На маймуни ни направиха, както казват старите хора. Онези стари хора, нашите баби и дядовци, които бяха и продължават да бъдат пребивани в домовете си, докато Веселин Маринов пише дитирамби за родната полиция, която „ни пази”.

Онези стари хора, на които телефонни измамници им прибираха и последните спестявания, докато полицията подслушваше телефоните, „на когото трябва”. Онези стари хора, които даваха пари, защото им казваха, че така ще помогнат на децата си, на внуците си. Всъщност за всички тези добри хора, независимо на каква възраст са, ми е мисълта. За добрите хора в България, които останаха сами, които се умориха да се съпротивляват, които се отвратиха от случващото се в родината им.

Тези добри хора, които не се интересуват от загубените тефтери на Филип Златанов, защото те отдавна загубиха своите деца, които отидоха да търсят щастие далеч от България.

Тези добри хора, които не се интересуват, или по-скоро им омръзна да слушат, дали Слави Бинев ще е председател на комисията по култура. Те се интересуват от Борис Гуджунов и от това как биха могли да помогнат на човека, който ги е вдъхновявал през годините и им е давал Надежда. Тези добри хора страдат за поредните велики българи, които загубихме тази година – Джоко Росич, Валери Петров, Никола Гюзелев, Таня Масалитинова. Тези добри хора страдат и като се питат кого ще изпращат българите след 30-40 години – Азис, Николета, фолкпевици?

Тези добри хора не се интересуват дали Делян Пеевски е поръчал Цветан Василев или Цветан Василев е поръчал Делян Пеевски, те просто искат да разполагат с парите си, които са спечелили с пот на челото и са имали „неблагоразумието” да вложат в банка.

На тези добри хора им омръзна да слушат за парите на Вежди, Костов и Доган – те няма да се разплачат за тях, нито пък ще им стискат палци да направят успешна цесия. Всъщност повечето от тях не знаят какво е цесия, но знаят какво е скандална приватизация и какво е „обръч от фирми”.

Добрите хора в България съществуват все още напук на политиците. Тези политици, които изсякоха горите и които ги застроиха, та да може добрите хора да се давят в домовете си. Тези политици, които във варненския квартал „Аспарухово“ спореха кой пръв е дошъл след природното бедствие и кой „вади трупове”, а всъщност са главните виновници за трагедията. Тези политици, според които няма виновни, няма изсичане на горите, няма застрояване, няма отговорници за язовирите, няма нищо. И може да са прави, защото ние сме в страната на липсващите договори.

Тези политици, заради които имахме случая „Село Розово”, защото именно те насаждат ксенофобия, те се срещат с крайнодесни националисти, те ръкомахат като Хитлер, те наричат бежанците от Сирия „изчадия” и „канибали”, те изграждат огради по границите на страната ни.

Тези политици, които толкова години не успяват да създадат правила и не могат да осъществят контрол. България е страната без правила и без контрол. Или пък си има собствени правила – примерно едни хора плащат здравни осигуровки, а други – не. Едни здрави хора получават социални помощи, а един друг човечец с ампутиран крак трябва да ходи от време на време до ТЕЛК, за да доказва, че не му е пораснал крайник.

Едни хора могат да имат заводи за боеприпаси, където многократно да се нарушават безопасните условия на труд, докато един ден работниците не бъдат изпепелени от някоя мина. Да, ние сме държавата без контрол – в нея някой може да осигурява нелегално ток на махалата и после да стане депутат, в нея може да се нахраним с 20-годишно ирландско месо, да оцелеем и после да пропаднем в някой скапан асансьор.

Но добрите хора продължават да съществуват, напук на всичко. И напук на всичко те знаят, че идва Българската Коледа!