Лидерът на "Средна европейска класа" Константин Бачийски разкри пред бТВ, че има трайни взаимоотношения с Кирил Петков, тъй като двамата са работили по общи казуси. Партията се оказа един от мандатоносителите на новия политически проект на Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната".

"Специално с Кирил Петков аз имам по-трайни взаимоотношения. Ние се познаваме от много други общи казуси. Кирил беше на протестите за "сараите" в "Росенец". Комуникирали сме покрай "Корал". Имал съм възможността да говоря доста с него още преди да стане министър.

В началото на тази година мислех да правим някакъв по-голям проект. Всеки от моите съмишленици си направи един списък. В моята шорт листа беше името на Кирил Петков, тогава не беше толкова известен, не беше влязъл в служебния кабинет. Този проект не се случи, но естествено се разви, сега ще си партнираме", разказа Бачийски.

И допълни, че той, Петков и Василев гледат в една посока.

"По-скоро седнахме и си поговорихме, не бих казал преговори, да продължи промяната. Видяхме, че имаме общи точки, решихме, че можем да си партнираме съвместно. Условия не сме поставили никакви", каза Бачийски.

Той определи себе си и двамата бивши служебни министри като "ентусиасти".

"Всеки трябва да даде своя принос за развитието на родината. Когато човек стои от едната страна на барикадата с едни хора, всеки казва как би могъл да помогне. Това е истината", каза Бачийски.

Решенията за листите щели да се вземат на общ съвет. Бачийски каза, че е готов да участва в листите, ако този съвет прецени, че това е необходимо.

"Бихме подкрепили проекта с каквото можем. Лично аз нямам никакви претенции, тъй като винаги съм бил ентусиаст и съм работил за каузи. За мен е важно това, в което вярвам, да се случва. Никога не съм се стремял за постове", каза Бачийски.

За предишни сътрудничества на неговата партия с патриотични формации Бачийски коментира:

"Истина е, че сме си партнирали с патриотични формации, но то няма как да отстояваш българския интерес ако нямаш щипка патриотизъм. Никога не сме се вливали в друга формация, имаме свои възледи. Платформата на Кирил и Асен в най-голяма степен се припокрива с това, което сме работили през годините. Не е нищо ново".

Той декларира, че е готов да подпише договора за прозрачност, което е едно от изискванията на новия проект. И допълни, че бизнесът му е експортно ориентиран и затова не зависи от местните партии, а общественият живот му е хоби.

По-късно в изявление до медиите Бачийски изтъкна, че няма очаквания  за постове, "защото за мен и колегите ми политиката е инструмент за разрешаване на обществени проблеми, за работа в полза на обществото, а не професия. Единственото ни изискване беше да участваме във взимането на решения и да не правим компромиси с принципите си и морала си."