Ваксината срещу новия коронавирус на "Пфайзер/Бионтех" дава добър имунен отговор при децата на възраст между 5 и 11 години, предадоха световните информационни агенции, информира БТА.

Това е установено по време на втора и трета фаза на клинични изпитвания, като данните съвпадат с тези при хората на възраст между 16 и 25 години. Безопасността на ваксината като цяло е сравнима с тази при по-възрастните, твърдят от "Пфайзер".

При клиничните тестове на децата са дадени две дози от по десет микрограма от препарата - една трета от количеството на дозата, която се поставя на децата на и над 12 години.

От "Пфайзер" очакват в четвъртото тримесечие на годината да получат резултати за действието на ваксината при деца на възраст между 2 и 5 години, както и при тези от 6 месеца до 2 години.

За разлика от по-мащабните изпитванията, провеждани с възрастни хора, при педиатричните проучванията участват 2268 души. Учените сравняват количеството на антителата, образувани при децата в резултат на ваксинацията спрямо нивата им при по-възрастните доброволци.

Основната цел не е да се установи ефективността на препарата чрез сравняване на броя на случаите на заразени с COVID-19 сред имунизираните с тези, на които е дадено плацебо. Говорител на "Пфайзер" заяви, че на по-късен етап може да бъдат представени данни за ефективността на препарата при децата.

Ваксината е ефективна 95% при възрастните, но имунитетът отслабва след втората фаза, показаха проучвания.

"От месец юли случаите на заразени с COVID-19 деца са се увеличили с 240 процента в САЩ, което подчертава необходимостта от имунизация", каза главният изпълнителен директор на "Пфайзер" Албърт Бурла в съобщението до медиите.

"Резултатите от изпитванията ни дават сериозно основание да поискаме одобрение за прилагане на нашата ваксина при деца на възраст между 5 и 11 години. Планираме спешно да подадем документи във Федералната агенция по лекарства и други регулатори", уточни той.

Американските здравни власти могат да вземат решение дали препаратът е безопасен и ефективен за по-малки деца в рамките на три седмици от подаването на искането, според източници на Ройтерс.

Настанените в болници с новия коронавирус и смъртните случаи в резултат на инфекцията се увеличиха в САЩ в изминалите месеци заради силно заразния вариант Делта. Расте броят и на заболелите деца, особено на тези под 12-годишна възраст, които не са ваксинирани. Освен че се разпространява по-бързо, няма доказателства, че Делта е по-опасен за децата.

Издаването на бързо разрешително за прилагането на ваксината на "Пфайзер/Бионтех" за малки деца може да помогне за намаляване на евентуален ръст на случаите, след отварянето на училищата в САЩ. Ваксината, която се разпространява под името"Комирнати", вече може да се прилага на деца на 12 години в много държави по света.