"За разлика от главния прокурор аз няма да се движа с няколко големи автомобила, които да осигуряват защитата ми. Тя ще бъде за свидетелите и магистратите."

Това заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов пред бТВ тази сутрин.

„Проведох среща с Иван Гешев, тъй като не трябва да се допуснат никакви сътресения в периода на преминаването на Бюрото по защита на свидетели от главния прокурор към Министерството на правосъдието. За мен това не е била приоритетна задача, парламентът инициира тази промяна, защото в момента има открито конституционно дело“, поясни той.

Както Клуб Z писа казусът с Бюрото е в КС по инициатива на президента Румен Радев.

Стоилов добави, че споделя основните мотиви, че в сегашния закон има дори противоконституционни текстове, защото ролята на Бюрото не е да дублира или допълва някакви функции, на която и да е структура в съдебната власт. То първоначално е създадено към Министерството на правосъдието и според него връщането му там възстановява баланса между съдебната и изпълнителната власт.

„За мен амбициозна цел е всички дейности по издаване на новите актове, на споразумения, на преминаване на имуществото трябва да бъдат решени за седмици. Това трябва да стане по начин, по който да се запази капацитетът на дейността на Бюрото. Бидейки в Министерството на правосъдието, Бюрото по защита на свидетелите ще бъде в някаква степен независимо в своята дейност“, каза още правосъдният министър.

Както Клуб Z писа, при няколкото си посещения в парламента Иван Гешев чертаеше истински апокалипсис, че няма да има кой да пази застрашените свидетели. Факт е обаче, че Бюрото по защита (от чието име дори изпадна преди няколко години "на свидетели") пази 6-има свидетели годишно и 3-ма магистрати - от които единият е самият главен прокурор.

За предполагаемата размяна на съобщения между Гешев и Арнаудова

„Това показва наличието на неформални отношения между тези две институции, което според мен не укрепва институционалното доверие към тях. За мен не е добре, тъй като те се позоваваха на съвместни акции на МВР и прокуратурата, но в крайна сметка посредничеството за такава лична комуникация между бившия премиер и главния прокурор в момент, когато тази тема се обсъжда в парламента, е в повече от това, което изискват техните официални позиции.“

Така Стоилов отговори на въпрос - какво мисли за чата между главния прокурор Иван Гешев и пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова по време на заседание на парламентарната комисия по правните въпроси преди дни.

За специализираните институции

Трябва да продължи да има специализирано правосъдие без специализиран съд. Това означава да има специализирани отделения към 5-те апелативни района, повтори Стоилов своята отколешна идея, която е изпратил като мнение и в парламента.

Трябва и да се стесни обхватът на компетентност на специализираното правосъдие, смята още той. "Така магистратите няма да бъдат податливи на местен натиск", каза професорът.

За политическия проект на Петков и Василев

"Кирил Петков и Асен Василев натрупаха известен опит и значителна популярност чрез работата си в служебното правителство, вложиха много енергия, така че имат правото на своите амбиции да получат подкрепа от българските граждани на изборите. Мисля, че те ще имат резултат, който ще им позволи не само да участват в парламента, но и да повлияят, дори може би да помогнат за образуването на следващата управленска конфигурация", каза още Янаки Стоилов.

Също пред бТВ днес бившият министър, а сега декан на юридическия факултет Даниел Вълчев се обяви, че преместването на Бюрото по защита е правилна стъпка.

„Исторически това бюро е било в Министерство на правосъдието. Това е важна промяна, защото показва, че се стремим да направим възможностите съизмерими“, смята Вълчев.

(Обратно на него, Иван Гешев черташе картина, че подготвените кадри от Бюрото ще избягат в сенчестите структури, а охраната на свидетели ще стане "смешка", б.р.)

По думите му, когато бюрото премине към министерството, и прокурорите ще бъдат в много по-добро положение, ако искат да ползват защитен свидетел.

„За първи път сме изправени пред избори, в които едновременно избираме парламент и президент. Това е като да избираме едновременно треньор и национален отбор по футбол“, смята Вълчев.

„Добре е да не се издигат тежки партийни кандидати, а да се направи граждански дебат затова къде се намира България в този доста бързо променящ се свят“, смята още той.

Вълчев също коментира предстоящия проект на Кирил Петков и Асен Василев: че те вероятно имат място в политическия живот, но той не смята, че са най-успешните министри от служебния кабинет.

„Според мен са Янаки Стоилов и Гълъб Донев. Това са хора, които свършиха много в ресорите си, държаха се спокойно, без много излишен шум и ПР вършат работа“, каза Вълчев.