Изключително рядък екземпляр от първото печатно издание на конституцията на САЩ, одобрена във Филаделфия през 1787 г., се предлага на търг на "Сотбис" в средата на ноември, предаде Ройтерс, като цитира съобщение на аукционната къща.

Първоначалната оценка на лота е 15-20 милиона щатски долара.

През 1988 г. екземплярът е придобит за 165 000 долара от покойния вече Хауърд Голдман, нюйоркски строителен предприемач и колекционер на американски исторически документи, ръкописи и автографи.

Съпругата му Дороти Голдман сега предлага ценното издание на търг, като средствата ще отидат при частна фондация, основана на нейно име, за насърчаване на общественото разбиране за демокрацията.

Екземплярът е един от общо 11 съществуващи копия от първото официално печатно издание на конституцията на САЩ и единствен в частна колекция.

Смята се, че екземплярите от този първи тираж, които не съдържат подписи, са общо били общо 500 и част от тях са били предназначени за делегатите на Конституционния конвент на САЩ. Две от оцелелите копия се намират в Библиотеката на Конгреса на САЩ.

Първото печатно издание на конституцията се смята дори за по-голяма рядкост от екземплярите от първото издание на Декларацията за независимостта от 1776 г., посочват от аукционната къща.

Първият тираж на конституцията съдържа само седем оригинални точки, които полагат правната рамка на националното правителство на САЩ и правомощията му, отношенията му с отделните щати и процедурите за ратифициране и внасяне на поправки в основния закон.

Тя е ратифицирана от щатите през 1788 г. и влиза в сила през следващата година. Оттогава е поправяна 27 пъти.

От "Сотбис" уточниха, че копието на Голдман ще бъде предложено на търг в Ню Йорк, като датата предстои да бъде обявена. 

БТА