Румен Спецов - новият шеф на Националната агенция по приходите, назначен от вече бившия министър на финансите Асен Василев, е продал старата си фирма, знаейки, че има 1,5 млн. лв. данъчни задължения. Това заявиха днес от ГЕРБ на специален извънреден брифинг по темата. 

Според Христо Гаджев, Асен Василев е бил наясно с това, но е прикривал Спецов. Изводът за обвинението си Гаджев прави благодарение на писмо от Василев, което е дошло в ГЕРБ в сряда в 18:15 ч. - след края на работния ден и ден преди да стане ясно, че Василев няма да бъде отново служебен министър. Писмото е в отговор на въпроси на ГЕРБ. 

"С едно изречение Василев казва: "Г-н Румен Спецов на 17 март 2016 г. е получил и подписал ревизионния акт на фирмата "Гранекс Трейдър", заяви Гаджев. 

И припомни, че Василев е казвал, че ако Спецов е знаел за задълженията ще го уволни. Сега според ГЕРБ бившият ресорен министър е изчакал да не е вече на поста, за да признае обвинението за истина. 

Припомняме, че Спецов твърди, че ревизията на бившата му фирма е била за период, в който той не е бил неин собственик, нито управител. 

Както Клуб Z писа, Спецов е продал дружеството си "Гранекс Трейдър" на 7 април 2016 г. Малко след като около фирмата се разшумя заради неразплатени към хазната задължения, Георги Кадиев от БСП (тогава кандидат за депутат) обяви документ, от който е видно, че НАП е започнала ревизия на дружеството. Той е с дата 15 юли същата година. Кадиев твърдеше още, че Спецов в знаел за ревизията, която е щяла да открие задължения на фирмата и именно затова се е отървал от нея. 

Фирмата влиза в списъка на длъжниците на НАП с над 5000 лв. задължения през юли 2017 г., показва публичната справка, пусната от приходната агенция преди дни в новата рублика на сайта "Прозрачно управление". Вписаното задължение е за около 1,1 млн. лв. В Търговския регистър последният финансов отчет на компанията е от 2014 г. и по това време тя е видимо в добро финансово състояние, показва още справката. Приходите й обаче рязко са спаднали за 2015-а.

Малко по-късно днес на пресконференция за бъдещето на сектор "Пътища" новият финансов министър Валери Белчев бе попитан дали ще продължи да използва услугите на Румен Спецов. Той заяви, че не знае какво са говорили от ГЕРБ, но подчерта, че има намерение да запази Спецов като шеф на НАП.