Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България се нарежда на 36-о място от 165 държави и територии, включени изследването "Икономическа свобода по света 2021", публикувано днес от Института за пазарна икономика съвместно с канадския институт "Фрейзър".

Тазгодишното издание се основава на данни от 2019 г. (най-новите сравними за цял свят данни). За поредна година Хонконг и Сингапур оглавяват класацията, следвани от Нова Зеландия, Швейцария, Грузия, САЩ, Ирландия, Литва, Австралия и Дания. На дъното са Венецуела, Судан и Либия.

Къде е България

Резултатът на България достига 7,76 т. (от максималните 10 т.). В сравнение с миналогодишното издание резултатът на България се повишава с едва 0,02 т. и заради анемичното подобрение, страната губи четири позиции в общата класация за сметка на по-бързо подобряващи резултата си страни. От 1990 г. до 2005 г. икономическата свобода в България расте сравнително бързо (включително поради изключително ниската база), но през последните 10-15 години като цяло е в застой.

Резултатът на България е обусловен от представянето на страната в петте изследвани сфери на икономическия живот:

 • Размер на правителството (7,02 т.) – в тази категория резултатът на България се влошава през последните години. Основна причина за това са сравнително големите разходи на държавата и високите нива на бюджетните трансферите и субсидиите. В същото време страната получава максималната оценка по отношение на подоходното данъчно облагане заради плоския данък. 

Държави на подобна позиция: Колумбия, Малта, ЮАР, Украйна, Малайзия

 • Правна система и право на собственост (5,94 т.) – традиционно най-слабата категория за страната, при която липсва качествено подобрение през последните три десетилетия. Особено ниски са оценките за безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и защитата на правото на собственост (всички с по под 5 т.).

Държави на подобна позиция: Бутан, Ямайка, Монголия, Гърция, Малайзия

 • Стабилни пари (9,66 т.) – най-силното представяне на България от години. Валутният борд остава гарант за стабилността на лева. По-високата инфлация през 2019 г. леко спъва по-доброто представяне в страната.

Държави на подобна позиция – Канада, Индонезия, Парагвай, Армения, Великобритания

 • Свобода на международната търговия (8,38 т.) – сравнително високата оценка на България в тази категория е обусловена от членството на страната в ЕС, което води до относително високи резултати на всички страни членки при индикаторите за мита и регулаторни пречки.

Държави на подобна позиция – Белгия, Чехия, Великобритания, Словакия, Испания

 • Регулации (7,81 т.) – В тази категория резултатите на България са разнопосочни. Сравнително ниска отново е оценката за регулациите на бизнеса, основно заради тежките административни изисквания към фирмите. Висока остава пък оценката за регулирането на кредитния пазар с голям брой банки и свободно кредитиране. Силно отрицателно въздействие върху оценката за регулациите на пазара на труда оказват високите изисквания за наемане и освобождаване на работници, нивото на административно определената минимална заплата и контролът върху работното време.

Държави на подобна позиция – Армения, Монголия, Руанда, Словакия, Италия

Какво означава по-високата икономическа свобода

И тази година индексът изследва връзката между икономическата свобода и различни аспекти на икономическия и социален живот в разглежданите държави и територии.

Изследването позволява извеждането на няколко основни наблюдения:   

 • Държавите с по-висока икономическа свобода имат чувствително по-висок брутен вътрешен продукт на човек от населението;
 •  доходът на най-бедните 10% от населението е много по-висок в държави с висока степен на икономическа свобода;
 • нивата на бедност са по-ниски в по-свободните държави;
 • средната продължителност на живота е над 15 години по-висока в най-свободните държави в сравнение с най-несвободните;
 • коефициентът на детска смъртност е почти десет пъти по-висок в най-несвободните държави в сравнение с най-свободните;
 • делът на записаните в училище деца е много по-висок в икономически свободните държави;
 • хората в свободните държави считат себе си за по-щастливи.

В допълнение, преди броени дни беше публикуван и регресионен анализ, който показва, че има положителна и ясна взаимовръзка между икономическата свобода и доходната/социалната мобилност.

Институт за пазарна икономика

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.