*Текстът е коригиран и допълнен на 15 септември, съгласно принципа на Factcheck.bg “Поправяме се, ако сгрешим”. Направените редакции не променят изводите от първоначалната проверка.

“Смъртни случаи в рамките на 28 дни от датата на получаване на положителен резултат:

< 21 дни след 1 доза – 16

> 21 дни след 1 доза – 126

> 14 дни след 2 доза – 1091

неваксинирани – 536″.

Тези данни се основават на доклад за разпространението на различните варианти на коронавируса в Англия от 3 септември, изготвен от здравната агенция Public Health England. Цитираните данни и таблиците са публикувани от Фейсбук страницата “Доцент Атанас Мангъров” с 39 987 последователи, от където постът е споделен над 100 пъти. Препечатан е и в https://e-zdravey.com/, от където по данни на CrowdTangle линкът е бил разпространен в 44 групи и страници, които имат общо 713 943 последователи, а общият брой реакции, споделяния в непублични профили и други интеракции е над 14 хиляди.

В публикацията многозначително е отбелязано, че данните са “материал за много размисъл”, без повече обяснения и контекст. Акцентът е върху две таблици от въпросния доклад – едната съдържа данните за “Посещения на спешно отделение и смърт на секвенирани и генотипизирани случаи на “Делта” в Англия по ваксинационен статус (от 1 февруари 2021 г. до 29 август 2021 г.)”, другата “Смъртни случаи в рамките на 28 дни от датата на получаване на положителен резултат”.

Публикуваните данни наистина са част от официален доклад на държавна агенция, но са използвани с подвеждаща цел – да се внуши, че повече хора, ваксинирани с две дози, са починали от Ковид-19 спрямо неваксинираните. На пръв поглед данните показват това, но така ли е в действителност?

Кой умира повече

На 13 септември Националният статистически институт на Великобритания – Национална служба за управление на имунизациите (Office na National Statistics – National Immunisation Management Service) публикува доклада** “Смъртност в следствие на Ковид-19 според ваксинационния статус”, Англия: смъртност между 2 януари и 2 юли 2021”.

Данните в него показват, че независимо от ваксинационния статус, общият брой починали от Ковид-19 е 51 281 души (19.3% от всички починали за периода), а от тях най-много са случаите на хора без поставена ваксина – 38 964 души. 

Делът на неваксинираните хора, починали от Ковид-19, от общия брой смъртни случаи е 37.4% – най-високият дял спрямо всички останали категории. За сравнение:

 – делът от всички починали на пациенти с поставена една доза ваксина в рамките на 21 дни е 23.5%;

– на пациенти с поставена една доза ваксина преди повече от 21 дни – 9.9%;

– с поставена втора доза ваксина в рамките на 21 дни – 1.6%;

– с поставена втора доза ваксина преди повече от 21 дни – 0.8%.

Изводът от данните на националната статистика на Великобритания е, че най-голям е делът на неваксинираните, които за загубили живота си заради коронавируса. А най-малък дял са случаите на смърт при напълно ваксинираните, следвани от хората, които са с поставена втора доза, но преди постигането на пълен имунитет. В пъти по-малък е делът на хората, които имат поставена 1 доза спрямо неваксинираните.

А какво разпространи “Доцент Атанас Мангъров”

В таблиците, разпространени от Фейсбук страницата “Доцент Атанас Мангъров” се акцентира върху данните за смъртните случаи, представени в разбивка по възрастови групи. Данните са събрани за целите на проследяването на развитието на различните щамове и се основават само на секвенирани и генотипизирани случаи на “Делта” в Англия по ваксинационен статус (от 1 февруари 2021 г. до 29 август 2021 г.).

Според тези данни от починалите общо 1091 ваксинирани хора 1 054 са на възраст над 50 години. Тук трябва да се отчетат два важни фактора. Първият е начинът, по който Великобритания провежда ваксинационната си кампания – здравните власти започнаха да ваксинират приоритетно, още в края на зимата, най-възрастните, които са сред най-уязвимите от коронавирус.

Източник: https://assets.publishing.service.gov.uk/

 

В данните в инфографиката по-долу, която е публикувана от националната статистика на Обединено кралство, се вижда, че в Англия групите над 50 години са с над 90% ваксинационно покритие. Това е и обяснението за по-високия реален брой починали ваксинирани хора над 50 години в сравнение с останалите групи – 1 054. Просто почти всички възрастни англичани вече са ваксинирани.

Вторият фактор е, че при по-възрастните хора по-често има съпътстващи заболявания и други утежняващи обстоятелства. Докато младите хора по-често преболедуват COVID-19 по-леко и сред тях повече хора, включително и неваксинирани, изобщо не стигат до болница или летален изход.

Източник: Office for National Statistics – Coronavirus (COVID-19) Infection Survey

**В първоначалния вариант на текста се разглеждат само данните, разпространени от Фейсбук страницата “Доцент Атанас Мангъров”, за “Посещения на спешно отделение и смърт на секвенирани и генотипизирани случаи на “Делта” в Англия по ваксинационен статус (от 1 февруари 2021 г. до 29 август 2021 г.)” и “Смъртни случаи в рамките на 28 дни от датата на получаване на положителен резултат”. С Factcheck.bg се свърза д-р Сергей Иванов, който изрази възражение по отношение на изчисленията върху представените данни, които според него не са представителни и не показват реалния брой заразени и починали. Той се аргументира с доклада на националната статистика, който е цитиран в текста. Екипът на Factcheck.bg се запозна с допълнителната информация и премахна изчисленията на база секвенирани случаи. Допълнението с новата информация не променя резултата от проверката на фактите – данните предоставени от страницата „Доцент Атанас Мангъров“ не могат да се използват като аргумент, че случаите на ваксинирани хора, починали от Ковид-19 са в пъти повече, отколкото неваксинираните. Напротив, и официалните статистически данни показват, че това не е така.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

*Георги Марчев е основател, видеопродуцент и разказвач в Story Films. С опит в създаването на видеоистории в интернет, bTV и Nova. Тръгва от вестникарската и онлайн новинарската журналистика – в. „Дневник“, сайтът Dnevnik.bg и в. „Капитал Daily“. Завършил е журналистика и продуцентство в Университета за национално и световно стопанство. Част от авторския екип на текста под заглавие „От Истанбулската конвенция, та на Измамата к0вид-19“, отличен с първо място в хакатона „Здраве на прицел“ на Асоциацията на европейските журналисти – България.