Ал Каида може да се опита да се върне в Афганистан, предупреди днес министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, цитиран от Асошиейтед прес.

Терористичната мрежа използва тази страна като база, за да извърши атентатите в Съединените щати на 11 септември 2001 г.

Сега Ал Каида може да се опита да се възползва от изтеглянето на САЩ от Афганистан, което позволи на талибаните да вземат отново властта там, и да се върне в страната, каза Остин по време на посещение в Кувейт - част от негова обиколка в района на Персийския залив.

"Това е заложено в природата на (тази терористична) организация", заяви шефът на Пентагона пред малка група репортери.

Той даде да се разбере, че американските власти са подготвени да предотвратят завръщане на Ал Каида в Афганистан, което би застрашило Съединените щати.

Талибаните осигуриха база на терористичната мрежа, докато управляваха Афганистан от 1996 до 2001 г. След атентатите на 11 септември на 2001 г., в края на същата година предвождана от САЩ военна коалиция нахлу в страната и свали от власт от талибаните, след като те отказаха да предадат лидерите на Ал Каида. По време на продължилото 20 години американско военно присъствие в Афганистан терористичната мрежа загуби значителна част от силите си.

Сега обаче възникнаха редица въпроси за перспективите пред Ал Каида, след като талибаните се върнаха на власт в Кабул, отбелязва АП, цитирана от БТА.