Само преди седмица депутатът от "Демократична България" Георги Ганев каза, къде на шега - къде не, че е време лъскаво-черната коса на служебния финансов министър Асен Василев да побелее. Забележката бе направена в публичен дебат за бъдещето на данъчната система и засягаше евентуален премахнат приход от ДДС ставката, който някак трябва да бъде наваксан от ресорното на Василев ведомство. 

Никой, нито журналистите, нито Ганев, нито пък самият Василев, тогава предполагаха, че белите му коси ще започнат да се появяват само няколко дни по-късно. Защото точно това издаваше притеснената и разтревожена физиономия на "пазителя на хазната", докато гледаше как депутатите в парламента творят популистки шедьоври - при това един след друг. 

Взривяването на бюджета е практически факт и с него се изпълни едно от най-мрачните пророчества на ГЕРБ за актуализацията, като от самото начало на процеса партията твърдеше, че служебен кабинет без ясно мнозинство в парламента зад себе си не бива да пипа основния финансов закон. Разбира се, взривяването не мина без нейната любезна подкрепа, както и с тази на ДПС. Това обаче бе очаквано. 

Неочакваното дойде от ляво. БСП, която на второто заседание на бюджетна комисия подкрепи увеличението на пенсиите на 370 лв. и гласува против предложението на Движението за 120 лв. месечна надбавка към пенсиите до края на годината, но без преизчисляване - тоест към сегашните пенсии се добавят единствено 120 лв., изведнъж и без никакво предисловие реши да се включи в отбора на партиите на статуквото и гласува "за" идеята на ДПС. Дебатът преди това не предполагаше въобще такъв развой на събитията, а сценката изглеждаше като от филм на Тарантино. 

В момент на умопомрачителна популистка вакханалия, депутатите на т.нар. протестни партии, плюс подкрепата на БСП, която гласуваше "за" на всичко, което дава повече пари, пък гласуваха за увеличението на минималната и максимална пенсии, съответно на 370 лв. и на 1500 лв. По това време ГЕРБ дори не беше в залата. 

Финансовият министър Асен Василев бе ясен - пари и за двете добавки няма. 

Така и двата лагера допринесоха за абсолютно сериозната заплаха за фискалната стабилност, като единственото, което остава да решат днес е откога ще влязат промените. Дали още от първи октомври или от началото на следващата година, което може да бъде спасителен пояс.

"Повдигането" на бюджета на ДОО все още е неясно в детайли, но със сигурност се измерва в стотици милиони, които вероятно ще изядат подкрепата за бизнеса в кризата. Предполага се, че разходът ще е в размер на около 900 млн. лв. или почти 400 млн. лв. повече, отколкото предполагаше проектът на Министерския съвет.  В дългосрочен план пък вероятно ще доведе до вдигане на преките данъци - този за доходите на физическите лица и корпоративния. 

Така в крайна сметка се стигна до следните решения: 

-преизчисляване на пенсиите ще има с повдигане на тежестта на коефициента за стаж от 1,2 на 1,35 - важи само за реалния, а не  за преизчисления стаж. Това означава средно увеличение с 12,5%;

-минималната пенсия става 370 лв., като това е увеличение със 70 лв. Само преди две години тя бе  250 лв., което означава огромен процент увеличение без да има такъв скок на икономиката и постъпленията от вноски;

-максималната пенсия също се увеличава до 1500 лв., при 1440 лв. преди актуализацията; 

-през последните 3 месеца на тази година всички пенсионери в България ще получат допълнителни 120 лв. към своите пенсии. Обяснението - антикризисна мярка, бореща инфлацията (която по официални данни е около 3%);

-обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст се увеличава от 380 лв. сега до цели 650 лв. Прието - единодушно. 

Така, ако партиите днес решат, че всички промени влизат в сила от първи октомври на тази година, то това би означавало, че минималната пенсия за възрастните хора ще скочи на шокиращите за нашата действителност 490 лв., поне до края на тази година. 

Простото сравнение показва, че тогава около 1,6 млн. пенсионери ще получават почти колкото работещите на минимална заплата. В момента тя е 650 лв., а с удържането на вноски и данъци пада до 504 лв. Или едва 14 лв. повече. 

Ако надбавката обаче не бъде гласувана и в следващия бюджет, то тя ще бъде отнета, което е практическо политическо самоубийство. Временните решения са най-постоянни, гласи клишето, което е вярно. Най-малкият пример е добавката от 50 лв. на ГЕРБ, която днес никой не смее да премахне. Освен това днешните решения ще рефлектират върху големия бюджет на републиката и ще прекратят идеята за, макар и малко, намаляване на дефицита. 

И ако ГЕРБ и ДПС имат обяснение за своето поведение - надбавки, вместо преизчисление, беше тяхното предложение още от самото начало, то такова за БСП просто няма. Подкрепата за проекта на служебното правителство в редакцията на "Има такъв народ" за 370 лв. (служебното правителство предлагаше 340 лв. + добавка от социалното подпомагане до линията на бедност от 369 лв.) получи тяхната подкрепа в комисия и никой днес не можа да обясни какво наложи това завъртане на 180 градуса. 

"На годежа на ГЕРБ и ДПС кумува БСП", възкликна възмутен днес председателят на същата тази комисия Любомир Каримански. 

А от новата тройна коалиция не скриха "годежа си", след като Йордан Цонев от ДПС обяви, че след като протестните партии не могли да направят кабинет в два поредни парламента, то "старите" ще вземат нещата в свои ръце и  заключи: "Да, сгодихме се партиите на статуквото". 

От БСП обясниха, че след като тяхното предложение за преизчисление не било прието, то те решили, че ще гласуват за всичко, което дава максимално много пари в джоба на пенсионерите. 

"И 1000 лв. да предложите, ние ще ги гласуваме", заявиха наперено социалистите. 

Вчерашната ситуация в играта с пенсиите е безпрецедентна и тревожна. За днес остава да се реши откога влиза законът и евентуално - при здрав разум - да се прегласува общата рамка, която да вкара предложенията в някаква нормална финансова логика. 

Завишените разходи обаче се допълват и от решението за вдигане на обезщетението за майчинство до втората година на 650 лв. 

Депутатите днес имат втори шанс да измислят решение на създадената от тях ситуация. Ако не го направят, само ще затвърдят мнението, че през своя мандат те не просто не свършиха нищо полезно, но дори по-скоро навредиха. 

Що се отнася до пенсионерите - те за пореден път стават заложници на дребни и низки политически игри, които се подиграват с труда и живота им. А логиката в пенсионната система за пореден път е избутана много, много назад. Точно както правеше ГЕРБ в продължение на толкова много години. 

А че зад днешните действия на новата (стара) тройна коалиция, имаше очевидно предварително разбирателство, стана ясно на всички. Ироничните подмятания на ГЕРБ го потвърдиха. 

"Василев и (Румен) Радев искаха да видят какво е да бръкнат в контакта, внесоха актуализация на бюджета и стана тя каквато стана", каза депутатът Тома Биков.

Другата ясна подсказка за това бе фактът, че предложението на ДПС не мина от първия път, затова Хасан Адемов поиска прегласуване, сигурен в последващия резултат.

Не е нищо неочаквано, но е разочароващо. Ако най-лошият вариант мине - то фискалната консолидация или казано на прост език - премахване на дефицитите, няма да се осъществи скоро. А еврозоната ни гледаше зад ъгъла.