Специални посредници ще пазят от нападения лекарите в ромските квартали. За това се споразумяха на среща в Министерството на здравеопазването Петър Москов и представители на ромската общност. Посредниците ще бъдат избрани след разговори между организации на малцинството и общините. Не става ясно дали ще извършват дейността срещу заплащане, съобщи Нова тв.

Медиаторите ще обясняват на хората в ромските махали какво представлява работата на Спешна помощ и ще пазят медиците от конфликти.

"Далечната цел на договорката е повече роми да започнат работа в самата Спешна помощ", уточни министър Москов. 

Поводът за днешната среща между министър Москов и ромските лидери са нападенията на екипите на спешна помощ. Във понеделни здравният заяви, че от 227 нападения над спешни медицински екипи 175 са били в ромските махалаи. 

"Социалното неравенство не дава специални права", добави Москов.

Министърът обяви, че ще издаде заповед медиците да влизат в махалите, където е имало нападения, само след споразумение с местните лидери или в присъствието на полиция. Това решение обаче предизвика реакцията на лидера на "Евророма" Цветелин Кънчев, който смята, че по този начин всички роми се слагат под общ знаменател.

"Никой няма право да слага всички под общ знаменател. Който е извършил нещо противозаконно, трябва да понесе цялата строгост на закона. Лекарите трябва да придобият особен статут, особено Спешната помощ", заяви Цветелин Кънчев.

Той обаче обвини екипите на Спешна помощ, че много често закъсняват именно когато са повикани в ромските махали. Според лидера на "Евророма" дори и когато ромите отидат със собствен транспорт в болница, не им се обръща достатъчно внимание. 

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков заяви, че не възможно всяка линейка да бъде придружавана от патрулка. По думите му Спешна помощ и областните дирекции на полицията ще трябва заедно да решават, къде и кога могат да си съдействат.

В понеделник двамата министри подписаха съвместна заповед, с която директорите на центровете за спешна медицинска помощ и директорите на областните дирекции на МВР са задължени да предприемат колективни действия за локализиране на местата, където в периода 2013 – 2014 г. са констатирани прояви на насилие над спешни медици. Целта е дейността на екипите на центровете и филиалите за спешна медицинска помощ да се координира със структурите на МВР по региони – при посещения на спешни екипи в локализираните рискови населени места.