"Като истински мафиот Тошко Йорданов мълчи дни наред и чак вчера споделя за този колосален подкуп..."

Бившият премиер Бойко Борисов не пропусна в неделя да сподели мислите си по най-пресния скандал -  обвиненията на Тошко Йорданов, че Татяна Дончева опитвала да разбие парламентарната група на "Има такъв народ", предлагайки крупни суми.  

"И аз се чудя как този блюстител на правото министър Рашков, намразих си името покрай него, не се самосезира, не прати БОП, не отиде ДАНС. И премиерът не се намесва", отбеляза Борисов.

И продължи: "Той (Тошко Йорданов - бел. ред.) казва, че е на листче пред камери за депутат... Кой е тоя депутат, къде е това листче, къде се случи това? Защо г-н Йорданов, който говори за ГЕРБ, че е мафиотска структура (в изказване от парламентарната трибуна на депутата от ИТН - бел. ред.), като истински мафиот мълчи дни наред и чак вчера споделя за този колосален подкуп от половин милион за депутат?".

След което направи сметка, че при половин милион на депутат ще трябват поне 15 млн. за около 30 народни представители от ИТН, нужни хипотетично допълнително за правителство. 

 "Откъде този ресурс?", зачуди се в характерния си стил Борисов.

Тези наблюдения върху актуалната политическа обстановка Борисов направи в движение, в неделя той се оказа "на инспекция" по пътищата из Бургаско. Пряко включване във фейсбук показа лидерът на ГЕРБ зад волана, а на задната седалка се возеше кметът на Бургас Димитър Николов, който даваше разяснение за терена и бъдещите планове.

"Помните ли, че говореха за тайно гласуване на правителството с третия мандат, ако отиде при Мая Манолова? Ето сега всичко се навързва. Щом дават по половин милион лева за депутат, разбирате ли какъв финансов ресурс се изсипва срещу ГЕРБ?

Мен не ме е страх, аз като главен секретар на МВР съм направил много срещу организираната престъпност, знам колко врагове имам. Но искам да знам кой и колко плати да свалят охраната на главния прокурор?

Не ме интересува дали ще има преливания на кадри между партиите. ГЕРБ е яка партия и си имаме достатъчно подготвени кадри. Но те нарушават Конституцията, правят политически проекти под маската на служебен кабинет. Кой ще гласува бюджет, кой ще носи отговорност?!", каза още той.

Както вече стана обичайно, основният патос на изказването на Борисов беше съсредоточен в громене на действията и позициите на Радев.

"В държавата има само хаос, скандали и корупция. Румен Радев нарушава Конституцията ежедневно".

"В условията на диктатура, в каквато е България, всичко в името и благото на човека. Всичко е в услуга на Радев. Де факто сме в президентска република, а неговите марионетки си раздават парите от олигарсите, които главния прокурор вкара в затвора", обяви Борисов.

Той коментира и заплахата за живота на председателят на Народното събрание Ива Митева. Според него тя е била измислена, а целта - да се отклони вниманието от сериозните проблеми пред страната.

Лидерът на ГЕРБ предпочете да не отговори на въпрос кога партията ще обяви кандидата си за президент.