Минималната пенсия в България да бъде 370 лв. от първи октомври на тази година - за това гласуваха днес депутатите в комисията при бюджет и финанси по време на второто четене на актуализацията на бюджета за 2021 г. 

"За" бяха от всички парламентарни групи, с изключение на ГЕРБ, които дори отказаха да присъстват в залата, а отделни техни членове влизат единствено, за да аргументират собствените си предложения. Дори ДПС подкрепи проекта, като очевидно имаше предварително разбирателство между отделните групи. 

Важно е да се знае, че увеличение ще има за всички пенсии - средно с почти 13%, тйй като освен вдигане на минималната пенсия, депутатите приеха и решението да се измени тежестта на коефициента за трудов стаж от 1,2 на 1,35. Това обаче ще дейтва само за действителния стаж.  Преобразуваният стаж остава с коефициент 1,2.

Това бе и предложението на правителството, което обаче предвиждаше минимална пенсия от 340 лв. Целта на увеличението с 20 лв. е да не се стига до схемата, в която социалните надбавки трябва да избутат парите на пенсионерите до линията за бедност, която в момента е 369 лв. 

В същото време т.нар. добавка "бедност" остана и така от следващата година, когато прагът на бедност ще бъде 413 лв. тези, които остават под него, ще могат да кандидатстват за социална помощ до тази линия. Така реално за почетото пенсионери минималната пенсия ще бъде 413 лв. от първи януари. Няма обаче да важи за абсолютно всички, защото ще се гледат материалните активи на пенсионерите. 

Не бе приета идеята на БСП да се преизчислят пенсиите със средния осигурителен праг за 2018 г., но левицата подкрепи общото решение - с резерви. 

Напълно очаквано не бе прието и предложението на ГЕРБ за непреизчисляване на пенсиите, но и за увеличение на добавката от 50 лв. на 100 лв. Тази идея получи критики от всички страни в залата. Особено вбесен бе финансовият министър, който попита какво ще се случи от първи януари на 2022 г., ако и следващият парламент няма да време да приеме бюджет. При такъв сценарий и ако предложението на ГЕРБ бе прието, то след нова година пенсионерите щяха да взимат старите си пенсии. Деница Сачева така и не можа да отговори адекватно. 

Предстои да се разбере дали очевидната договорка ще издържи и гласуването в залата на Народното събрание. Това ще бъде във вторник. Ако поправката мине, то тогава българските пенсионери ще могат да се радват на малко по-високи пенсии. Така обаче се засилва дефицита в системата. 

"Честито на българските пенсионери", възкликна Любомир Каримански от ИТН.

Не бе прието и друго предложение на ГЕРБ - за премахване на тавана на пенсиите, което те поискаха в настоящата процедура. 

Отхвърлена бе и идеята на Мая Манолова за увеличение на майчинството през втората година на 650 лв., което сега е 380 лв.

По-късно депутатите приеха и законът за актуализацията на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса. Там големите промени няма, но идеята на служебния кабинет  над 130 млн. лв. допълнително да бъдат записани на нов ред, така че да се харчат според желанието на ръководството на касата не бе одобрено и всички пари бяха разписани по пера. 

Общата картинка от актуалзиацията изглежда така - около 200 млн. лв. се дават на министерството на здравеопазването и над 134 млн. лв. на НЗОК. 

Тези 200 млн. лв. обаче също веротно ще бъдат трансферирани към Касата.

Впечатление направи, че служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров не се яви в комисията и не участва в дебатите. 

Големият републикански бюджет не е гледан все още на второ четене. Това ще стане в сряда в комисията, ден след като депутатите приемат окончателно бюджетите на НЗОК и на ДОО.