Правителството е готово да приеме анти-COVID мярка за подкрепа на хотелиери и ресторантьори, като им поеме процент от оборота, но при условие че те плащат заплатите на персонала 100 процента по банков път, а поне 10 на сто от клиентите им си плащат сметките с банкови карти. 

"Това ще осветли сектора", коментира министърът на икономиката Кирил Петков пред икономическата комисия в парламента, която го изслушва днес. 

 
Александър Иванов от ГЕРБ го попита какво става с кредитите от търговските банки за пострадали бизнеси, тъй като към 12 август има едва 122 договорени кредита за 60 млн. лв.

“В момента са над 260 млн. кредитите, които ще бъдат довършени в близките няколко дни, защото са в крайна фаза на одобрение. На всеки лев от бюджета ние умножаваме портфолиото до бизнеса по две през банките”, заяви Кирил Петков.

По програмата за кредитите се очаква отпускане на 800 млн. лв. общо.

По програмата за подпомагане на предприятията с над 500 000 лв. оборот, средствата са били увеличени до 184,6 млн. лв. и ще стигнат до 3700 компании, като всички одобрени проекти на хотелиери, ресторантьори и търговци ще бъдат финансирани изцяло, каза зам.-министър Ирена Младенова. 

430 млн. лв. са заложени в актуализацията на бюджета, за да обезпечи кабинетът мерките за преодоляване на икономическите последици от COVID. От тях 260 млн. лв. ще отидат за мярката 60 на 40, 100 млн. лв. - за самоосигуряващите се, 30 млн. лв. за авиоиндустрията, а останалите - в помощи за туризма и ресторантьорството. 

Кирил Петков заяви, че предлага да се преодолее лошият имидж на страната пред инвеститорите чрез сертифициране на общините, че са свободни от корупция. Първи през такова сертифициране били готови да преминат кметствата във Видин и Бургас.