"Политиката е преди всичко отговорност и е крайно време парламентарно представените партии да осъзнаят своята отговорност. Да не абдикират от нея, защото системното бягане от отговорност ще доведе до това тези партии да бъдат санкционирани на следващи избори, ако се стигне до такива".

Това обяви държавният глава Румен Радев, който е на посещение в Рудозем, след като бе попитан очаква ли с третия и последен мандат да бъде съставено правителство в рамките на 46-ото Народно събрание. В петък водачът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в първото си телевизионно интервю потвърди, че няма да подкрепи опита на БСП за излъчване на правителство, но следващият парламент трябва да излъчи такова "на всяка цена". 

"А защо същите партии не го правят сега? Колко избори трябва да минат, за да разберем, че без диалог не става. Че без коалиция не става?", попита президентът по този повод. 

На въпрос оптимист ли е, че може и да не се стигне до предсрочен парламентарен вот отново, Радев отвърна: "Длъжни сме не да бъдем оптимисти, а да мислим рационално - какви ще са резултатите, ако партиите не направят правителство. Решаването на проблеми изисква работещ парламент и правителство". 

За обвиненията към себе си, че е избрал БСП за трети мандатоносител, защото целял да няма редовно правителство ()още преди връчването на този мандат от "Демократична България" дадоха да се разбере, че няма да подкрепят левицата - б.р.), държавният глава припомни:

"Аз твърдя отдавна, че България има нужда от редовно правителство. Всичко останало са спекулации".

Той отговори и на твърденията на Трифонов, че служебните министри Кирил Петков и Асен Василев сами били отишли да предложат да са министри и в евентуален кабинет на ИТН:

"От тези министри аз съм чул друга история. Не съм разследващ орган, нито имам амбиция да следя кой с кого говори."

Трябва ли служебни министри да са и в редовно правителство? "Тези министри трябва да видят какво е парламентарното мнозинство, което ще застане зад тях и около какви принципи ще се сформира то. Как тези министри или аз да отговорим на въпрос за участие в редовно правителство без тези отговори", попита още Радев. 

А на тема бъдещ политически проект, в който участват Петков и Василев и стои ли президентът зад такъв проект, държавният глава заяви:: 

"По конституция всеки българин има право да участва в политически проекти, има и правото да направи свой политически проект. Това е демокрацията. Служебните министри са хора експерти в своята област и хора със свободна воля. Не мога аз като президент да кажа "вие правете партия" или "отивайте като редовни министри в следващо правителство"

Мога да подкрепям или да не подкрепям даден политически проект, едва когато видя неговата визия, структура, неговата програма и принципи за развитие на България."

Радев заяви, че темата с двойното гражданство на Кирил Петков към момента, в който е бил назначен за министър на икономиката е в ръцете на Конституционния съд ()сезиран от ГЕРБ, след като темата бе повдигната от ИТН - б.р.)

Държавният глава за пореден път настоя да се реализира актуализацията на бюджет 2021 от настоящото Народно събрание. Законопроектът, внесен от служебния кабинет, бе приет на първо четене тази седмица.