Актуализацията на републиканския бюджет не бе приета днес на първо четене в парламента, защото работното време на депутатите изтече в 18 ч.

Утре сутринта разискванията ще продължат и се очаква, че предложеният от служебното правителство проект ще бъде приет на принципна основа, но със сигурност между двете четения всички парламентарни партии ще внесат свои промени, някои от които вероятно ще бъдат приети. 

Внесеният от финансовия министър Асен Василев проект предвижда следните промени на действащия в момента закон:

  •  575 млн. лв. допълнително за социални разходи. От тях 353 млн. лв. за преизчисляване на пенсиите; 86 млн. лв. за помощ за отопление; 72 млн. лв. за надбавка за програмата за лична помощ; 35 млн. лв. за надбавка за пенсионерите до линията на бедност; 30 млн. лв. за родители на деца до 14-годишна възраст.
  •  430 млн. лв. за бизнеса. От тях 30 млн. лв. подкрепа за авиопревозвачите и 400 млн. лв. за подкрепа на работодатели и служители. В най-голямата си част парите ще отидат за продължаване на мярката 60/40. 
  •  335 млн. лв. за здравеопазване. От тях 125 млн. лв. за здравноосигурителни плащания; 81 млн. лв. за медиците на първа линия; 47 млн. лв. за нови ваксини по договора с ЕК; 35 млн. лв. за лекарства за COVID; 33 млн. лв. за възнграждения на персонал; 19 млн. лв. за поставяне на ваксини.
  • 133 млн. лв. за нови избори - разчетите са направени за вот 2 в 1, президентски и парламентарни. Ако изборите се направят отделно, то ще бъдат необходими още 50 млн. лв.
  • 103 млн. лв. - увеличение на вноската в бюджета на ЕС, наложени заради Брекзит
  • 100 млн. лв. допълнително за МРРБ, защото пари в АПИ за зимна поддръжка на пътищата няма. 
  • 90 млн. лв. за възстановяване на резерва на МВР и на Министерството на правосъдието. 
  • 16 млн. лв. за изплащане на суми по загубени дела от Комисията за енергийно и водно регулиране. 

Очаквано - началото на дискусията започна с финансовите остриета на всяка партия, като единствено ГЕРБ и техният експерт и бивш ресорен министър Кирил Ананиев декларираха, че няма да подкрепят актуализацията. Те направиха същото и при гледането на двата "малки" бюджета - тези на НЗОК и на ДОО. 

Причината - партията смята, че идеите на Василев залагат скрит дефицит и че тези числа ще се отразят не само на тазгодишния бюджет, но и на тези за следващите години:

"Няма сигурност, че до края на годината ще постъпят средства в размер на 424 млн. лева, представляващи 3% от авансовото финансиране по линията от плана на ЕС за възстановяване и устойчивост", категоричен бе Ананиев. 

И поиска и повече данни за движението по консолидираната фискална програма и за движението на БВП. Василев му отговори, че ги е дал на всички, Ананиев отрече и тук дебатите вече преминаха в лични обяснения между двамата. 

ИТН пък обясни, че ще подкрепи философията на бюджета на първо четене, но парламентарната група ще настоява предложените от нея промени да бъдат взети под внимание. Според Пламен Данаилов част от предложенията ще са свързани с осигуряване на повече пари за ваучери за храна, допълнителна помощ за военноинвалидите и други.

"По отношение на средствата за подпомагане на бизнеса, считаме, че те следва да бъдат разпределени както за продължаване на съществуващи мерки, така и за подкрепа на нови, по-ефективни целенасочено мерки към пряко засегнатите от COVID вълната бизнеси", заяви Пламен Данаилов. 

БСП, в лицето на Румен Гечев, както се очаква, предложи по-голям дефицит, повече разходи и повече пари за подкрепа на бизнес и физически лица. Според Гечев фискалната стабилност е нищо, ако хората бъркат "в кофите за боклук". 

Като "рискова" определи актуализацията Петър Чобанов от ДПС. По думите му промените в основните финансови закони в предизборна ситуация:

"Актуализацията отваря кутията на Пандора и между двете четения ще се получат множество предложения, които трудно ще бъдат отхвърлени.

Подобни предложения с дългосрочен характер има и в сегашната актуализация, но към тях се добавят и още, които могат да застрашат дългосрочната фискална стабилност."

Най-позитивно се изказаха за проекта на Василев от "Демократична България". Все пак партията ще има свои предложения между двете четения и ще настоява за по-голяма прозрачност при разходването на средства, коментира Георги Ганев.

Така пълното приемане на първо четене остава за утре. Едно е сигурно - ще бъдат осигурени повече пари за бизнес, за здраве и за социални разходи. 

Важната новина - ако другата седмица не бъде съставено редовно правителство, сегашното служебно ще внесе Плана за възстановяване в ЕК.