Япония преустанови временно използването на 1,63 милиона дози от ваксината срещу коронавируса на американската компания "Модерна" (Moderna) днес - повече от седмица след като местният дистрибутор получи сигнали за примеси в някои от флаконите с препарата, предаде Ройтерс, информира БТА.

"Модерна" съобщи, "че е била уведомена за случаи на примеси във флакони с (нейни) ваксини срещу COVID-19". Всички от въпросните флакони са от една и съща партида, която е изтеглена от употреба, а две други партиди също са изтеглени от употреба като предпазна мярка.

От компанията отбелязаха, че разследват случая и остават ангажирани да работят експедитивно с японския си партньор - фармацевтичната група "Такеда" (Takeda), която внася и разпространява в страната ваксината на американската компания.

"Такеда" за първи път е установила наличие на примеси във флаконите на 16 август и е докладвала проблема на правителството вчера, съобщи служител на японското министерство на здравеопазването. Той обясни закъснялото уведомяване на властите с това, че на компанията ѝ е отнело време, за да установи, които точно флакони са били с примеси и къде в страната са били доставени.

Примесите може да се дължат на проблем с производството в една от фабриките в Испания, където се произвежда ваксината на Модерна, предположи американският фармацевтичен гигант.

Възможно е неизвестните примеси, установени във флакони с ваксини на "Модерна" в Япония, да са частици метал, се обсъждаше днес по японската обществена телевизия Ен Ейч Кей. Това предположение е свързано с обстоятелството, че тези примеси реагират на магнити. Засега няма информации за каквито и да било странични реакции на ваксинираните с дози от въпросната партида, заяви японската медия, цитирайки източници от здравното министерство.