Вдигане на пенсиите в България още от тази година ще има. Остава въпросът обаче - с колко точно. Това стана ясно днес, след като парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Малко по-рано бе приет и ремонтът на Националната здравно-осигурителна каса, а тепърва предстои да се гледа и т.нар. голям бюджет - този на Републиката.

Очаквано - срещу актуализацията, предложена от служебното правителство на Стефан Янев, се обявиха единствено от ГЕРБ. Всички други партии обаче ще имат собствени предложения между двете четения и към момента изглежда, че по-скоро идеите на служебния министър на труда и социалната политика няма да останат в сегашния си вид.

Заседанието премина в типичния за дебатиране на пенсионната система наратив - популистко-политическа вакханалия, в която всички народни представители, които се качиха на трибуната, обявиха своята изключителна ангажираност със съдбините на възрастните хора. Отделни партии предлагат и по-големи увеличения. 

По същество - идеите на служебното правителство включват средно увеличение на пенсиите от близо 13%, минимална пенсия от 340 лв., максималната - 1440 лв. За тези получатели, които и с увеличението не стигат до прага на бедността, ще бъде предложена социална помощ. 

Самото преизчисляване ще дойде през увеличение на тежестта на коефициента за стаж, който в момента е 1,2, а с новите предложения трябва да стане 1,35. 

Началото на дебатите постави Мика Зайкова от ИТН с емоционално слово за тежката съдба на българските пенсионери, включващо цената на сиренето, олиото и захарта и тежкото бреме на инфлацията. Генерално Мика Зайкова и партията й смятат, че минималната пенсия трябва да се вдигне до 369 лв., колкото е линията на бедност, защото според тях обещаната социална помощ до тази линия няма да достигне до всички пенсионери. Все пак от ИТН подкрепиха принципно актуализацията, но между двете четения ще излязат и със свои конткретни текстове. 

Деница Сачева - тежката артилерия на социалния екип на ГЕРБ и бивш ресорен министър, пък изчете дълга справка за изключителните постижения, според нея, на правителството на Бойко Борисов, след което обясни, че служебното правителство нямало право да предлага такива стратегически промени, неговата цел била единствено да осигури нормалното провеждане на изборите. 

Тя пропусна да отбележи, че кабинетът "Янев" предлага, но приемането се прави именно от Народното събрание. Иначе - ГЕРБ били много притеснени, че предложението на Гълъб Донев ще натовари бюджета не само през тази година, но и в следващите, защото линията на бедност постоянно се вдига. 

В същото време от партията предлагат допълнителната надбавка от 50 лв., която се дава в момента, да стане 100 лв. до времето, в което кризата продължава. 

Интересното е, че ГЕРБ смятат, че трябвало да отпадне таванът на пенсиите, защото така щял да се осигури стимул на хората да се осигуряват на реалните си заплати. За близо 12 години управление обаче те така и не го направиха. 

Именно осигуряване на стимула за осигуряване е силната страна на проекта на правителството, защото показва, че колкото повече време се работи, толкова по-голяма пенсия ще се получава.

БСП също подкрепи проекта на служебния кабинет, но смята, че преизчислението трябва да дойде през сметката на средния осигурителен доход от 2018 г. във формулата на изчисления. В момента се взима този от 2008 г. Така ще се вдигнат някои пенсии повече, но по-малко пенсионери ще получат увеличението. 

"Демократична България" е партията, която има най-малко критики към проекта на правителството и вероятно ще стане единствената, която няма да иска промени в актуализацията на бюджета на ДОО. 

В крайна сметка в момента единственото ясно е, че има очевидна политическа воля за вдигане на пенсиите, но предстои да се види с колко точно лева ще бъде това.