След съпредседателя на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов, и Николай Хаджигенов ("Изправи се БГ! Ние идваме!) хареса Ива Митева за премиер. Макар парламентарната председателка да е депутат от "Има такъв народ", която отказва да преговаря за подкрепа за проектоправителство след провала на собствения си опит за създаване на кабинет.

Идеята бе лансирана вчера именно от Атанасов, който посочи, че човек като Митева би бил добра кандидатура и призова ИТН да се върне на масата на преговорите, защото без нея кабинет не е възможен.

Пред БНР днес Хаджигенов посочи, че Митева би била чудесен избор за министър-председател. Идеята обаче имала недостатък - ще се оголи Народното събрание.

"Тя би била чудесен избор. Първо, ние никога не сме имали премиер жена, второ - тя има нужните качества. Тя би била подходяща. Съгласен съм с ген. Атанасов", посочи Хаджихенов.

Според него дали партията на Слави Трифонов ще промени позицията си за предстоящи разговори за кабинет и подкрепа, ще зависи от политическото прозрение и поумняване. "Там нещата са непредвидими. Като наблюдаваме по-голяма част от реакциите, те са по-скоро емоционални, тоест нямат нищо общо с рационалното", посочи той и допълни, че засега разговори между двете формации не са водени.

"Ние водим засега неофициални разговори, предимно с Демократична България. Не сме стигали до име на премиер. По-важно е как ще изглежда правителството, как ще го сглобим, какво ще бъде споразумението, какви срокове ще се поставят и какви задачи", обясни Хаджигенов.

А как ИТН да се привлече за преговори, с обещания? "Аз не харесвам идеята, че властта е порция баничка и трябва да обещаем нещо. За мен властта е инструмент да свършим првилните неща по правилния начин".

"Ако те намерят място да се включат в това, защото имаме нужда от тях - добре дошли".

"Вероятността да получим третия мандат не е малка, защото ние, след като приключихме варианта с площада миналата година, започнахме да обединяваме, обиколихме всички формации на промяната – с предложение да направим точно това, което сега му идва времето", смята още Хаджигенов.

Той коментира и решението на БСП да не уважи искането на Мая Манолова, което предвиждаше партиите на протеста и столетницата да се съберат, да решат и да предложат на коя партия да бъде даден мандатът.

"Корнелия Нинова и Мая Манолова открай време, още от времето на БСП, непрекъснато си мерят някакви неща помежду си. Аз предпочитам да не влизам в тази тема", коментира Хаджигенов.

Народният представител от ИБГНИ призна, че не е достатъчно обмислено предложението на Манолова партиите на протеста и БСП да предложат на президента Румен Радев кой да получи третия мандат. Разговори обаче трябвало да бъдат водени.