Служебният министър на икономиката Кирил Петков е подал заявлението си за отказване от канадско гражданство през април и в момента не притежава в себе си канадски паспорт. Бележка, че процедурата е завършена обаче още няма. Паспортът му е предаден на властите в Отава по времето, по което е направил волеизявлението си за отказ от граждаство. 

Това заяви днес самият Петков при свое гостуване в Нова телевизия. Той коментира дълго и широко последния скандал около него. Припомняме, че през миналата седмица от "Има такъв народ" повдигнаха въпроса за евентуалното му двойно гражданство. Той няма право на такова, имайки предвид поста, който заема, според текстовете на конституцията. В момента казусът е в ръцете на Конституционния съд, който бе сезиран от ГЕРБ. 

Петков разказа, че е получил канадския си паспорт автоматично, защото неговите родители са емигрирали в северната страна още докато е бил дете - на 14 години. 

Той коментира и вече взиманото сходно решение на КС по темата. През 1995 г. КС реши да отнеме депутатския статут на Жорж Ганчев, защото се оказа, че той все още е гражданин на САЩ. Според Петков обаче, казусът е различен и цитира текст от решението, който казва, че чуждото, освен българското, гражданство е въпрос на собствен избор, то не може да бъде натрапено от друга държавата и че е достатъчно да се освободи от чуждото си гражданство, за да участва в управлението на страната. 

"Представете си, че в държавата ние имаме правата като български граждани и имаме право да избираме кой да участва в управлението. Представете си възможността една чужда държава, която откаже да ви издаде една бележка, че сте освободени от нея. Това означава ли, че българската конституция трябва да се подчини на акт на чужда държава?", попита риторично Петков. 

По думите му, той е говорил с юристи, които му обяснили, че е абсурдно конституцията да е функция на чужда държава.

Все пак той призна, че не е получил бележка за отказ от граждаство и че я очаква всеки момент, ако такава въобще дойде. 

Изгонен ли беше Петков от КСНС? 

Вчера по време на заседанието на КСНС при президента, казусът на Петков предизвика поредния скандал. Мустафа Карадайъ излезе от срещата, защото на нея присъствал чуждестранен гражданин, а масово партиите в парламента - ИТН, ГЕРБ, ДПС и БСП гласували за недопускането на Петков на заседанието. За оставането му били само ДБ, ИБГНИ и членовете на правителството, разбира се - и президента. 

Все пак обаче - Петков е останал на заседанието, обясни днес той. 

Той разказа и че е бил защитен от президента, който обяснил на другите, че КСНС не обсъжда гражданството на Петков и че темата е на дневен ред в Конституционния съд, а не в Президентството. 

"Имахме огромни кризи да дискутираме - актуализация на бюджета, пари за бизнес, за медици, за пенсионери, предстоящата бежанска криза. На тази база Карадайъ каза - "Аз искам да попитам кога Кирил Петков се е отказал от канадското си гражданство". 

Едновременно с това ИТН и ГЕРБ продължиха да говорят, че не са съгласни с нищо - с актуализация например. Аз стоях и не можех да повярвам, че те са хората, които трябва да са национално отговорни. Недоумявах когато Тошко Йорданов каза, че COVID и пенсии не го интересуват, може би само бежанската криза", продължи разказа си Петков. 

Той отново коментира и изненадващия за него факт, че ИТН, ГЕРБ и ДПС за координирали атаката към него и продължението й. 

"Когато приех да съм министър, аз знаех, че ще има цена и бях готов да я платя. Това, което ме мотивира е, че за нашите деца политиката може и да не е мръсна дума. Когато ще дойде времето, в което като си част от политиката ще знаеш, че няма да мятат мръсотии по теб".