Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Слави Бинев, състезател по таекуондо, бизнесмен от прехода, цар на софийския нощен живот, архонт, евродепутат и обикновен български депутат подаде оставка от поста, който му се падна от една политическа сделка – председател на комисията по култура и медии на Народното събрание.

Битката беше неравна. От една страна цялата българска култура и медиите, начело с флагмана – Националната телевизия. От другата – Славчо. Както му е името по паспорт.

И той устиска цяла седмица. Чудя се, ако културата и медиите ни трябваше да се преборят с нещо по-сериозно, колко време щеше да им трябва.

Въпреки това делото на интелектуалците беше право и победата им – заслужена. Бинев, с когото сме добри познати от петгодишния му мандат като евродепутат в Брюксел и Страсбург, не е на мястото си в тази комисия. По-полезен би бил в комисия за спорта, ако има такава.

Но не затова казвам, че победата на интелектуалците е заслужена. Те заслужават сами да си носят отговорността. С оставката на Бинев те губят едно масивно обяснение и оправдание за трудностите на българската култура.

Тук си заслужава да отворим една скоба. Политическият режим в съседна Турция съвсем не поощрява свободата на творците. По-вярно е обратното. Те рискуват съд и затвор за нелоялност към нацията. Това не пречи обаче на Турция да има своя Нобелов лауреат Орхан Памук. Който не е между любимците на властта.

Режимът на полковниците в съседна Гърция (1967-1974 г.) също не беше благосклонен към културата. Но точно през него Гърция получи двамата си Нобелови лауреати – Георгиос Сеферис и Одисеас Елитис.

Чудя се кой е създавал благоприятен политически климат за творчеството на Иво Андрич, нобелиста за литература на бивша Югославия (босненски хърватин по рождение) – Първата световна война ли или Втората с нацистката окупация? Или Титовият режим и неговите “братство и единство”?

Коя парламентарна комисия, кое правителство, кой режим успяха да спрат българския Кристо да стигне до световна слава?

Кой e попречил за същото на Константин Брънкуши от съседна Румъния? Между другото, преди 110 години той отива пеша от Мюнхен до френската граница, за да вземе оттам влак за Париж, където да откаже стаж в ателието на Огюст Роден, защото “нищо не расте в сянаката на големите дървета”.

Нека обаче приемем, че интелектуалците не протестираха за това държавата да им помага, а за това да не им пречи и да не ги обижда. И това е справедливо искане. Само че и в него позицията им не е 100 на сто обоснована.

Те описват г-н Бинев като “мутра”, чалга-кръчмар, съмнително забогатял бизнесмен. Не съм ги чул обаче да протестират, че като такъв той представляваше страната ни в Европейския парламент. Това се оказа под прага на тяхната чувствителност. Както и последвалият български депутатски мандат на архонта.

Сетиха се да реагират, когато явението Бинев ги засегна пряко. Когато засягаше цяла България, не протестираха. Съжалявам, но не ги чувствам свои духовни лидери.

Никой интелектуалец не протестира, когато години наред субсидирани през КТБ с държавни пари жълти вестници убивха печата у нас с политическа протекция. И това им безразличие съм склонен да оправдая. Все пак журналистиката не е култура в тесния смисъл на думата. Тя е занаят. И е под радара на интелектуалците ни.

Но дори, когато ставаше дума за духовната култура, те не реагираха, когато министърът ѝ говореше така и така.

Не вярвам да им пука какво мисля. Не вярвам да го прочетат. Не вярвам да му обърнат внимание. Все пак ще го напиша: Бунтът ви срещу Бинев е малка стъпка в правилната посока. Твърде малка и твърде късно. (Изключвам Александър Морфов, който е последователен в това си поведение вече години.)

Още статии от същия автор - тук.

 
 
Ключови думи

Коментари

MK

Ох, прав е авторът, но все пак по-добре късно, отколкото никога. А иначе всички правилни стъпки у нас все са закъснели.

Пропуск на автора! Случаен ли е?

По случайност ли авторът пропуска да напомни на "творците", попаднали под въздействието на гербераста Мутафчиев, че България има и по-голямо зло, срещу което те не само не протестират, но и го адмирират. Наричат Бинев простак, чалгаджия и мутра! Нито едно от тези обвинения не е вярно, ако се вгледаме в истината. Но има ли по-голям простак и виновник за опростачването на България, поради постоянното си просташко присъствие по медиите; има ли по-голям лъжец и манипулатор; има ли по-автентичен чалгаджия и още по-автентична мутра - мутра във властта - от Борисов, при това начело на изпълнителната власт? Ако бяха се вдигнали на протест срещу това дългогодишно зло, което ни опростачи и деморализира и политиката и живота, да ги разбере човек. Но тях ги подвеждат да виждат иглата, да не виждат купата. Мутафчиев сам го каза къде го стяга чепика, че всички сме знаели миналото но Борисов, но Бинев казвал това гласно, включително и в Европа. Т.е нацията знае, но си трае и това било добре! БИНЕВ не си трае - да се маха! Но не е ли това, че знаем, но си траем, най-голямото ни падение и най-големи срам и позор за нас?

?????

От едната страна била ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА КУЛТУРА И МЕДИИТЕ??? Хайде бе... Бяха онези от т.н. "летни протести", които протестираха, под особеното внимание на "обществените" медии уж срещу олигархия и мафия, а на практика не закачаха мафиота-олигарх Борисов, който малко преди това беше вкарал държавата в дупката от над 10 милиарда и избягал! Същите се влачиха по жълтите павета цяла година, за да си го върнат пак на власт. Тогава там бяха и театралите с Мутафчиев, личните спецгрупи на Борисов от "ранобудни студенти"1 и 2, групи на МГЕРБ, мрежести и т.н. Същите са и сега - замириса отново на Борисов и заскулисие, на които им харесаха такива театрални конспиративни действия и ще си ги ползват пак срещу всеки, който пречи на Борисов с неприятни напомняния.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.