Глинена плочка на 3700 години разкрива, че древните вавилонци са разбирали Питагоровата теорема повече от 1000 години преди раждането на гръцкия математик и философ Питагор, пише www.livescience.com.

Плочката, известна като Si.427, е била използвана от древните геодезисти за начертаване на точни граници и е гравирана с клинописни знаци, които образуват математическа таблица, инструктираща читателя как да направи точни правоъгълни триъгълници. Таблетката е най -ранният известен пример за приложна геометрия.

Френска археологическа експедиция открива плочката при разкопки в днешен Ирак през 1894 г. и я датира между 1900 и 1600 г. пр. Хр. Но едва сега изследователите са открили значението на древните знаци.

„Общоприето е, че тригонометрията - клонът на математиката, който се занимава с изучаването на триъгълници - е разработен от древните гърци, изучаващи нощното небе“, през втория век пр. Хр. казва Даниел Мансфийлд, математик от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия и откривател на значението на плочката. "Но вавилонците са разработили своя собствена алтернативна" (прототригонометрия) "за решаване на проблеми, свързани с измерването на земята, а не на небето".

Според Мансфийлд, Si.427 е единственият известен пример за древновавилонски кадастрален документ, използван за определяне на границите на парче земя.

"В този случай той ни казва правни и геометрични подробности за поле, което е разделено, след като част от него е продадена", каза Мансфийлд.

Плочката описва блатисто поле с различни постройки, включително кула, издигната върху него. Таблетката е гравирана с три комплекта питагорейски тройки: три цели числа, за които сумата от квадратите на първите две е равна на квадрата на третия. Тройките, гравирани върху Si.427, са 3, 4, 5; 8, 15, 17; и 5, 12, 13. Те вероятно са били използвани за определяне на границите на земята.

Въпреки че плочката не изразява Питагоровата теорема в познатата алгебрична форма, в която се изразява днес, измислянето на тези тройки би изисквало разбиране на общия принцип, който управлява връзката между дължината на страните и хипотенузата.

През 2017 г. Мансфийлд е открил плочка от същия период, наречена Plimpton 322, която той идентифицира като съдържаща друга тригонометрична таблица. Но едва когато е видял тройките на Si.427, той е открил, че древните вавилонци са използвали елементарна тригонометрична теория за разделяне на парцели земя.

Смята се, че Si.427 е предшествала Plimpton 322-и може би дори я е вдъхновила, казва Мансфийлд.

"Има цяла зоологическа градина с правоъгълни триъгълници с различни форми. Но само много малка шепа може да бъде използвана от вавилонските геодезисти. Plimpton 322 е систематично проучване на тази зоологическа градина, за да открие полезните форми", казва Мансфийлд, позовавайки се на факта, че различни видове правоъгълни триъгълници могат да имат различни вътрешни ъгли. "Това е от период, в който земята започва да става частна - хората започват да мислят за земята от гледна точка на "моята земя и вашата земя", искайки да установят подходяща граница, за да имат положителни съседски отношения. И това е, което тази плочка казва е, че има поле, което се разделя и се чартаят нови граници в него".

Въпреки че причините за изчисляването на границите на земята върху плочката не са напълно ясни, Si.427 споменава спор за финикови палми на границата между имотите на видно лице, наречено Син-бел-апли, и богата земевладелка , според Мансфийлд.

"Лесно е да се види колко важна е била точността при разрешаването на спорове", каза той.

Въпреки че между създаването на плочките и раждането на Питагор в Самос през 570 г. пр.н.е. са минали 1000 години, експертите отдавна знаят, че гърците са наследили математическите учения от египтяните, а египтяните от своя страна - от вавилонците.

Изненадващото за Мансфийлд обаче е нивото на теоретична изтънченост, която според плочките древните вавилонци са имали на толкова ранен етап от човешката история.

„Никой не е очаквал вавилонците да използват питагорейски тройки по този начин“, казва той пред  www.livescience.com. "Това е по -близко до чистата математика, вдъхновена от практическите проблеми на времето."