Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Глинена плочка на 3700 години разкрива, че древните вавилонци са разбирали Питагоровата теорема повече от 1000 години преди раждането на гръцкия математик и философ Питагор, пише www.livescience.com.

Плочката, известна като Si.427, е била използвана от древните геодезисти за начертаване на точни граници и е гравирана с клинописни знаци, които образуват математическа таблица, инструктираща читателя как да направи точни правоъгълни триъгълници. Таблетката е най -ранният известен пример за приложна геометрия.

Френска археологическа експедиция открива плочката при разкопки в днешен Ирак през 1894 г. и я датира между 1900 и 1600 г. пр. Хр. Но едва сега изследователите са открили значението на древните знаци.

„Общоприето е, че тригонометрията - клонът на математиката, който се занимава с изучаването на триъгълници - е разработен от древните гърци, изучаващи нощното небе“, през втория век пр. Хр. казва Даниел Мансфийлд, математик от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия и откривател на значението на плочката. "Но вавилонците са разработили своя собствена алтернативна" (прототригонометрия) "за решаване на проблеми, свързани с измерването на земята, а не на небето".

Според Мансфийлд, Si.427 е единственият известен пример за древновавилонски кадастрален документ, използван за определяне на границите на парче земя.

"В този случай той ни казва правни и геометрични подробности за поле, което е разделено, след като част от него е продадена", каза Мансфийлд.

Плочката описва блатисто поле с различни постройки, включително кула, издигната върху него. Таблетката е гравирана с три комплекта питагорейски тройки: три цели числа, за които сумата от квадратите на първите две е равна на квадрата на третия. Тройките, гравирани върху Si.427, са 3, 4, 5; 8, 15, 17; и 5, 12, 13. Те вероятно са били използвани за определяне на границите на земята.

Въпреки че плочката не изразява Питагоровата теорема в познатата алгебрична форма, в която се изразява днес, измислянето на тези тройки би изисквало разбиране на общия принцип, който управлява връзката между дължината на страните и хипотенузата.

През 2017 г. Мансфийлд е открил плочка от същия период, наречена Plimpton 322, която той идентифицира като съдържаща друга тригонометрична таблица. Но едва когато е видял тройките на Si.427, той е открил, че древните вавилонци са използвали елементарна тригонометрична теория за разделяне на парцели земя.

Смята се, че Si.427 е предшествала Plimpton 322-и може би дори я е вдъхновила, казва Мансфийлд.

"Има цяла зоологическа градина с правоъгълни триъгълници с различни форми. Но само много малка шепа може да бъде използвана от вавилонските геодезисти. Plimpton 322 е систематично проучване на тази зоологическа градина, за да открие полезните форми", казва Мансфийлд, позовавайки се на факта, че различни видове правоъгълни триъгълници могат да имат различни вътрешни ъгли. "Това е от период, в който земята започва да става частна - хората започват да мислят за земята от гледна точка на "моята земя и вашата земя", искайки да установят подходяща граница, за да имат положителни съседски отношения. И това е, което тази плочка казва е, че има поле, което се разделя и се чартаят нови граници в него".

Въпреки че причините за изчисляването на границите на земята върху плочката не са напълно ясни, Si.427 споменава спор за финикови палми на границата между имотите на видно лице, наречено Син-бел-апли, и богата земевладелка , според Мансфийлд.

"Лесно е да се види колко важна е била точността при разрешаването на спорове", каза той.

Въпреки че между създаването на плочките и раждането на Питагор в Самос през 570 г. пр.н.е. са минали 1000 години, експертите отдавна знаят, че гърците са наследили математическите учения от египтяните, а египтяните от своя страна - от вавилонците.

Изненадващото за Мансфийлд обаче е нивото на теоретична изтънченост, която според плочките древните вавилонци са имали на толкова ранен етап от човешката история.

„Никой не е очаквал вавилонците да използват питагорейски тройки по този начин“, казва той пред  www.livescience.com. "Това е по -близко до чистата математика, вдъхновена от практическите проблеми на времето."

Коментари

.....

Какви са тези зоологически градини по онова време? Иначе, евала на вавилонците! Отново ни скриха шапката.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.