Полицаи ще придружават екипите на Спешна помощ в рискови места, за да осигуряват безопасността на медиците. Това стана ясно след  извънредната среща на здравния министър д-р Петър Москов с МВР шефа Веселин Вучков.

Двамата министри подписаха обща заповед, с която директорите на центровете за спешна медицинска помощ и директорите на областните дирекции на МВР се задължават да предприемат общи действия за локализиране на местата, където са станали нападения над медици през периода 2013 – 2014 г. Освен това те трябва да синхронизират дейността на спешните екипи с местните структури на МВР, които да реагират, ако има повикване от някой от тези рискови райони.

В сряда Москов ще се срещне с представители на ромските общности и с членове на сдружението на здравните медиатори. Идеята е да се договори те да оказват съдействие на екипите на Спешна помощ при посещенията им на ромски квартали.

Петър Москов обяви по-рано, че заради новите случаи на нападение над екипи на спешната помощ ще спре тяхното влизане в ромските махали, докато не се гарантира безопасността им. Това негово изказване предизвика силни обществени реакции.