Горските пожари в Южна България, които вчера взеха и човешки жертви, продължават да горят, а синоптиците предупреждават, че рискът от нови пожари остава висок.

Около 300 декара гора край санданското село Петрово, където вчера в борбата с огъня загинаха двама горски служители, продължават да горят, съобщи БНТ. Пожарникари и горски служители продължават да гасят.

Кметицата на Хисаря Пенка Ганева съобщи, че ще обяви частично бедствено положение, за да получат помощ хората останали без подслон. Вчера в село Старосел изгоряха шест къщи. Пожарът там и в село Кръстевич беше локализиран тази сутрин. Огнеборци продължават да дежурят на място.

В Старосел са евакуирани десет души. Тук пристигнаха психолози от Българския червен кръст и доброволци, за да помогнат на пострадалите.

През изминалото денонощие в страната са възникнали 187 пожара, каза пред бТВ главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". Най-критични точки в момента са Петрово и хасковското село Свирачи. 

"Ако днешният силен вятър и високи температури не допринесат за тяхното разпалване, разчитам, че с подкрепата на армията и горските служители, които ще се включат много активно, ще успеем  да ги погасим", каза Николов.

В почти цялата страна, с изключение на Източна България и Област Смолян, е обявено предупреждение от втора степен, код оранжево, за максимални стойности от 38° до 41°,  съобщи БНТ.

Рискът от пожари в по-голямата част от страната остава от двете най-високи степени - много висок и екстремален, съответно областите в оранжево и червено.

Днес ще бъде предимно слънчево. Следобяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевични бури. Ще има условия за градушки. Ще духа умерен, в Западна България, северно от планините, временно силен вятър от юг-югозапад. В Източна България вятърът ще е до умерен югоизточен, съобщи Институтът по хидрология и метеорология.