Ако правителството, предложено от "Има такъв народ", бъде подкрепено и встъпи в длъжност, ще бъде предложена нова версия на актуализация на бюджета и ще бъде предложен нов вариант за преизчисляване на пенсиите. Това обяви пред БНТ проектофинансовият министър от партията и настоящ депутат Пламен Данаилов. 

Така на практика от формацията на Станислав (Слави) Трифонов заявяват поредното си несъгласие с политиките на служебния кабинет и най-вече с тези, водени от сегашният финансов министър Асен Василев. Припомняме, че Василев вече предложи актуалзация на бюджета, а неговият колега Гълъб Донев - министър на труда и социалната политика, даде вариант за преизчисляване на пенсиите. 

Според този проект - пенсиите ще се увеличат за всички пенсионери с повишаване на коефициента за трудов стаж. Тези пенсионери, които продължават с новите суми да са под прага на бедност, пък ще получават социална помощ. Именно с това не е съгласен Данаилов, който обяви, че това е много сложно, защото става дума за 400 000 души и че така увеличението на пенсиите щяло да се забави неимоверно. 

"Актуализацията, която беше внесена, не беше съгласувана, включително фискалният съвет я прие с резерви. Има пропуски. Ще направим ревизия на актуализацията", обяви Данаилов. 

Въпреки че не каза какво точно ще се промени, нито пък как ще се преичислят пенсиите, той подчерта, че щели да се търсят универсални правила, които да не зависят от сложни критерии. Щяло да има прозрачни правила за всички, за да знае "как се харчат нашите пари". 

Припомняме, че идеята на Гълъб Донев вече бе одобрена от синдикати и работодатели. в рамките на тристранния съвет. В парламента има депозирани идеи за преизчисление и от групата на ИБГНИ, и от БСП.

Данаилов даде заявка и за връщането на т.нар. програмно бюджетиране - стратегия, която бе зарязана от правителствата на Бойко Борисов. Това ще рече, че когато се финансират определени сектори или браншове, ще се залагат конкретни цели - проверими и изпълними. 

"Има такъв народ" няма да пипа плоския данък за физическите лица и за фирмите, но, според Данаилов, е нужно въвеждането на семейно подоходно облагане. Партията била склонна и да преговаря за необлагаем минимум, но той по-скоро ще бъде вързан за средната работна заплата, а не за минималната. 

Изключително интересно е, че ИНТ таззи сутрин обявиха, че имат съвпадение по тази програма не само с ДБ и ИБНИ, но и с БСП. Това обаче означава, че левицата трябва да се съгласи с друга идея на ИТН - намаляване на преразпределението на средства през бюджета. Именно докато Данаилов говореше, бе направено живо включване от "Позитано 20", където БСП заседава. Корнелия Нинова обяви тази точка от представените приоритети от ИТН за точка на нанесъгласие. От отговора на Данаилов се разбра по-скоро, че промяна няма да има. 

ИНТ смята да запази схемата 60/40 и да промени начина за подкрепа на бизнеса в пандемията. Ще се заложи на капиталови вложения, тоест - държавата помага и получава дял в компанията, а когато тя се изправи на крака, си връща дела - срещу съответната сума.

Така към икономическо-финансовата политика, която евентуално правителство на ИТН би водило, се прибавят нови подробности. До момента е ясно, че ще се търси нисък или никакъв дефицит, ще се запазят данъците, а в някои случаи дори ще се намалят, но в същото време ще се увеличат редица социални разходи. Логическият разрив тук се обяснява пожелателно - като се спрат корупционните течове в държата, ще се съберат достатъчно пари, въпреки намалените приходи. Разчети и конкретни числа няма. Видимо обаче партията отстъпва от радикално дясната икономическа програма, която имаше оттегленият проектопремиер на партията на Трифонов - Николай Василев.

Ако ИНТ управлява, то тя ще трябва да е и водещата партия при изготвянето на следващия бюджет на Републиката за 2022 г. Запазването на данъчната система ще получи подкрепа от "Демократична България" и ГЕРБ, но едва ли от БСП. Неясна е ситуацията с ИБГНИ, но ДПС неведнъж в последната година твърди, че трябва да се разбие единната ставка на ДДС.