Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Изказването на здравния министър Петър Москов, че лекари от Спешна помощ няма да влизат в ромските махали, докато не се гарантира сигурността им, предизвика много коментари. В някои от тях той е призован да се извини, в други направо да подаде оставка, а думите му са определяни като фашизоидни и расистки, като противоречие с Хипократовата клетва. Според Огнян Минчев обаче Москов трябва да бъде подкрепен, защото се опитва да разрие Авгиевите обори на българското здравеопазване. Ето и мненията:

Хелзинският комитет:

Мислите на министъра трябва да са погребани с трупа на Адолф Хитлер

"Омерзителна е подобна публична позиция от страна на лекар, обвързан с Хипократовата клетва", се казва в съобщение на БХК. Организацията определя изказването на Москов като "груба проява на неразбиране на правовата държава, както и на подбуждане към расова омраза". Според комитета позицията на министъра представлява послание към лекарите, че могат да оставят хора да умират, защото са различни.

"В България наказателната отговорност е лична, а не колективна. Тя се носи само от виновни лица и не се налага с произволно отнемане на животоспасяваща здравна грижа от изпълнителната власт", заявяват от БХК. "Лице, което не разбира това, не следва да упражнява българска публична власт", е мнението на организацията.

Според БХК заявената от Петър Москов позиция е не по-различно от хитлеристките идеи. "Мислите, изразени от министъра, би следвало да са погребани с трупа на Адолф Хитлер", посочват от комитета. От там определят позицията като "достойна за съжаление" и изтъкват, че тя е закрепена с гласовете на "ултрарасистките формации от т. нар. Патриотичен фронт.

ДРОМ:

Изказването е противоконституционно

Думите на Москов предизвикаха вчера реакция и от лидера на ромската партия ДРОМ Илия Илиев. В декларация от партията заявиха, че изказването на Москов е"противоконституционно, дискриминационно и противоречащо на Хипократовата клетва, която той е положил като лекар".

Анализаторът Николай Слатински във фейсбук:

Министърът предлага да лекуваме проказа с чума

Това е най-скандалното и расистко (пак казвам - според мен) изказване на българско лице, облечено с висша власт. За такива чудовищни думи в нормалните държави се подава оставка.

Да лепиш обидни колективни характеристики (на етнически, религиозен, културен или социален признак) на цяла една общност от различни (т.е. всякакви, а значи и различни) хора - това в координатната система на моите ценности граничи с нацизъм. 

Да насъскваш едни части от обществото срещу други -това не е демократично и не е морално. 

Да не виждаш вината на държавата и нейната слабост, макар че си част от управлението на тази държава - това е цинизъм.

Да не съзнаваш, че с поставянето на всички хора от един етнос под общ знаменател, означава да посягаш на правата честните и почтените сред тях - това е антиевропейско безобразие.

Министърът всъщност предлага да лекуваме проказа с чума...

При подобно изказване няма разлика между този министър и атакисткия фашизоизъм и патрЕотарския шовинизъм. То е равносилно или поне предполага следваща, неизбежна, защото е логична при подобно расистко мислене, крачка - да се провикнеш "Циганите на сапун!", "Турците в Турция!", "България на чистокръвните българи!"... 

Даже всичко е много по-лошо, защото единият С. ненавижда демократите, а другият С. не държи да бъде наричан демократ. Докато този министър поне довчера се биеше в гърдите до посиняване, че е демократ.
Аз от днес съм сигурен, че не е демократ и се питам - още ли е министър?

Социологът Емил Коен във фейсбук:

Да се извини публично в най-кратък срок

Ако министър Москов не се извини в най-кратък срок и непременно публично за расистките си и фашистоидни изказвания по повод бързата помощ, които направи вчера, той трябва да си подаде оставката и неговата политическа сила следва да му я поиска. Ако ДСБ и респективно РБ не му я поискат или най-малкото не го накарат да се извини, това ще означава, че се солидаризират с Петър Москов. А ако е така, то действително пътят на България към нова, съвременна и умело маскираща се като псевдодемокрация форма на фашизъм е отворен - две неофашистки формации в управлението - една стара (ПФ) и една току-що оформяща се (РБ) плюс резервата от "Атака" в НС са прекалено много, за да продължаваме да мислим наивно, че България още е либерална демокрация.

Пиар експертката и правозащитничка Деница Сачева във фейсбук:

Реакция, която гони личен рейтинг с популизъм

Нанасянето на телесни повреди е деяние, което е наказуемо от закона. Извършителят на побоя над лекарката от Спешна помощ е идентифициран, самият той си призна пред камерите на няколко телевизии. Вместо да видим арест, бързо производство и присъда, ние сме свидетели на поредната реакция, която гони личен рейтинг с популизъм, а не поставя основите на никаква държавност. Реформаторско – патриотичните игри за новините на турски език, а от днес и анонсът на здравния министър за спирането на спешната медицинска помощ в ромските махали създават изкуствени напрежения, разделят обществото, култивират омразата, задълбочават убеждението, че държавата липсва и са изключително опасни...Да се влиза в преговори с ромски лидери за осигуряване на сигурността на медицинските работници – ама ние в кой век сме?! И кои са тия ромски лидери, с които ще се водят тези преговори?! Някой да се сети, че има над 115 ромски здравни медиатори, които са обучавани, пазени и съхранявани с години, за да могат да помагат включително и в такива ситуации? Ама то една система, за да се управлява трябва да се познава. Онзи ден сутринта проф. Миланов разказа как един лекар бил пребит в заведение от добре облечен бизнесмен с ланци, който бил пиян и нещо не му се понравило. Интересно в такива случаи каква ще е министерската заповед – може би да се спре обслужването на мутрите. Докато мафията не гарантира културно и вежливо отношение към медицинския работник?! Политиците имат за задача да предлагат добри правила за общоживеене и да осигурят спазването им с демократични и законни средства. Всеки български гражданин независимо от неговия произход и религия има право на спешна медицинска помощ. Всеки български гражданин, който нанесе телесна повреда на друг, трябва да получи присъда. Всички други гледни точки по темата са опасни. Не само за здравето. А за целия смисъл на демокрацията.

На различна позиция от цитираните застана политологът Огнян Минчев.

Огнян Минчев:

Москов приема предизвикателството да разрива Авгиевите обори

"Аз не искам да споря с блюстителите на публичния морал и със защитниците на малцинствените права, които живеят в центъра на София и наблюдават нарушенията на човешките права в места като село Врачеш по телевизията. Не искам да споря не за друго, а защото споделям тяхното мнение – не може граждани да бъдат лишавани от медицинска помощ заради етническата си и въобще – общностна принадлежност. Това казах и на министъра преди няколко години, когато той високомерно отказа да реформира Бърза помощ за да не „обслужва циганите на повикване“ (цитирам). Но не мога и да заема позицията на правозащитния щраус – да съблюдавам строго публичното говорене да бъде политически коректно, а срамежливо да извръщам очи от една брутална действителност на насилие, беззаконие и произвол, отговорността за която не е на едно малцинство, на едно или друго гето, а на всеки един от нас, членовете на обществото и гражданите на държавата. Да, наша е отговорността, наша е и вината", написа Минчев в блога си ognyanminchev.wordpress.com.

Той дава и примери: "Ние няма какво да отговорим, ако децата и внуците ни ни попитат: Знаехте ли, че стотици, хиляди възрастни хора в селата и малките градове са пребивани, ограбвани и изнасилвани практически безнаказано в продължение на десетилетия? Знаехте ли, че цели региони в България запустяват просто защото дребната престъпност е достигнала мащаби, при които е невъзможно поддържането на нормална делова дейност – земеделска, търговска, индустриална? И че там, където няма делова дейност, няма работа, няма ред, няма прехрана… няма население… Знаехте ли, че тази дребна престъпност се неглижира и толерира от едрата престъпнст, контролираща държавата? Знаехте ли, че стотици, хиляди деца не ходят на училище или ходят там само формално…?"

И още: "Протестираме за това, че здравният министър отказал да изпраща екипите на Бърза помощ на места, където могат да бъдат бити и унижавани… Има ли стотина – двеста правозащитници и блюстители на либералните ценности, които биха се качвали в продължение на един месец – един месец! – на линейките, пътуващи към места като Врачеш? Защо лекарите от Бърза помощ да плащат цената за това, че ние сме либерално общество в условията на бедност, безхаберие и абдикиране на държавата и общественото мнение от язвите на заобикалящата ни действителност? За пръв път от много години насам имаме министър, който поема публична отговорност за промяна в здравната система – не се скатава, не се измъква с общи фрази и мъгляви обещания. Москов пое отговорност. Може да не ви харесва начина, по който го е направил – дайте му кредит за отговорността".

"Всеки, който е имал досег със здравеопазването вижда много добре, че тази система се срутва отвътре, разпада се на съставните си части поради несъвместимост на принципите, върху които е изградена с практиките на всекидневното си съществуване. Бързата помощ е най-отпред – на „фронтовата линия“ срещу едно бедно и болно общество, ограбвано от своите елити – включително и от елита на здравеопазването. Да посмееш да реформираш Бързата помощ означава да сложиш пръст в раната, да започнеш да разриваш Авгиевите обори, да започнеш да търсиш твърда основа за нов градеж. Подкрепете Петър Москов! Не зная дали ще може да се справи с предизвикателство от този порядък – реформа в българското здравеопазване. Но той поема предизвикателството. Неговите предшественици не го направиха", дава своята подкрепа на Москов политологът.

Ключови думи

Коментари

Общественото мнение отдавна прогнозира кои ще изокат и какво ще кажат. И с колко ще помогнат, и за какво ще помагат.

Днес сключи споразумение с МВР ,полицията да придружава линейките!Браво на Москов-бързо действа!

киро

"Хелзинският комитет"? Моля ви се не пишете такива глупости. БКХ и ХК имат толкова общо колкото Иванка Курвоазие и Орнела Мути.

Радев

Не че харесвам особено Москов, ама тия платени ревльовци са далеч по-неприятни. Всички, които бучат, до един имат приятни, топли офисчета, финансирани са щедро от фондации тип "Америка за България" и не са стъпвали през живота си в циганска махала.

К. Георгиев

Той министъра каза, че лекарите няма да ходят докато не им се осигури защита. Не, че няма да ходят изобщо.И не става дума само за циганските махали, а изобщо на места където лекарите са били бити. Като всички са толкова морално извисени да вземат да помислят и за защитата на лекарите дето почти не останаха в спешна помощ.

В цивилизованите страни необоснованите сравнения с нацизма минават за дъното на лошия вкус. А за какво става дума: да се раздели обществото на две групи -- едните не спазват никакви закони, другите не могат да предприемат нищо, тъй като са длъжни да спазват всички закони и най-вече да слушат БХК и Емил Коен. Не, благодаря.

MARIA SALVADOR

Нека един лекар ви каже нещо. Не че ще ме чуете. И все пак. Ето ви една част от Хипократовата клетва. Само една част. Но доста важна. " Заклевам се да пазя живота с всички свои знания и действия. Заклевам се с всички сили за изградя ВЗАИМНОТО ДОВЕРИЕ И УВАЖЕНИЕ между лекаря и неговия пациент". Забелязахте ли тази думичка- ВЗАИМНО. И още нещо за всички, дето все лаят за Хипократовата клетва. Тази клетва ни задължава да пазим живота на пациентите си и да не им вредим. Но тази клетва НЕ НИ ЗАДЪЛЖАВА ДА ТЪРПИМ УНИЖЕНИЯ, ОБИДИ, ЖЕСТОКОСТ И НАСИЛИЕ! В КЛЕТВАТА НА ХИПОКРАТ ТАКИВА НЕЩА НЕ ПИШЕ! Така че хайде малко по- кротко с това какво сме били " длъжни" лекарите. Ако някое говедо пребие автомонтьор или данъчен в тая ваша малаумна " държава" - какво ли ще му се случи на говедото? Ще стане на сапун, преди да се сети как се казва. Ама все лекарите криви. И все те виновни. Ей за това скоро лекари няма да имате. И посредствените колеги ще напуснат България. И ще бъдат прави. А Москов е напълно прав и няма нужда да му разправят, че бил " расист". Циганите най- добре знаят точно колко прав е Москов.

Развеселен

аз пък подкрепям д-р Москов. Не може лекарите да бъдат бити и убивани безнаказано.

Истински българин

Москов да се извини? На тия лайньовци, дето много им знае устата да защитават ромите, когато някой циганин им изнасили детето, както стана в Дебелт, тогава циганинът ще дойде да им се извини. И тогава самите те ще разберат, че тази работа не става с извинение. Става с методите на Арлин Антонов и на Чочоолу. Бай Тошо лош, добър, ама как успяваше да се справи с тези цигани? Връщаме Бай Тошовия модел и нещата заспиват и настъпва поне по този параграф ред в държавата

реформатор

И аз подкрепям Москов, ама ако това го беше направила Десислава Атанасова, щях да рева като магаре заради това безпрецедентно расистко и фашистко изстъпление - да лишиш хората от малцинствата от спешна помощ.

Чистачът

Лицемери! И Хелзински комитет ,който никога не защити пострадали българи. И хора като Емил Коен,които цял живот заклеймяват фашистите , но никога комунистическия режим, и сбърканата Сачева, според която смисъла на демокрацията е да се толерират маргиналите, които нямат отговорности и не признават държавата. Хайде всички като доброволци по циганските махали да ви видя какви ще ги приказвате след 2 месеца и дали изобщо ще можете да приказвате! Нацвъкали са се в кабинетите и изнасят проповеди за правата на човека! Според тях маргинала е човек, но лекаря не. Циганите ,които никога не плащат здравните си осигуровки имат права, а ние изрядните сме задължени да сме солидарно отговорни. Кучето разкъсало човек има права , но изядения нещастник не. Мръсна, платена, лицемерна и фалшива сган!

Мартин

Защо не заклеймите Франция, че нарушава човешките права на циганите разположили се в бидонвили по парковете на страната. Това, Деница Сачева, не е ли "опасно за целия смисъл на демокрацията?". Кабинетни и тротоарни кифли и мърморковци.

Фарисеи

Ама къде бяха Хелзинския комитет и другаря Коен , когато в България действаше мира, свободата и демокрацията на Тодор Живков? И къде бяхте бе, мишоци, когато полицията налагаше студенти и младежи пред парламента? Аааа, там нямаше хора с нарушени права, така ли?

Неплатен

Москов е прав!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.