Може ли министърът на правосъдието да поиска отстраняването на главния прокурор?

Такова искане за задължително тълкуване ще отправи Министерският съвет към Конституционния съд, обяви днес след заседанието на кабинета служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов. Питането е породено от факта, че Висшият съдебен съвет (ВСС) обяви за недопустима инициираната от Стоилов процедура за отстраняването на обвинител номер едно Иван Гешев. Според съдебните кадровици министърът не е орган, който може да иска подобна процедура.

Конкретно МС ще иска тълкуване на член 130 в, точка 3 от Конституцията, в която е посочено, че министърът на правосъдието "може да прави предложения за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи".

Тоест - питането е дали според този текст има възможност министърът да прави предложение и за предсрочно прекратяване на мандата на обвинител номер едно, както и на председателите на ВКС и ВАС при хипотезата, в която е налице "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт".

"Основната защитна теза на поддържащите главния прокурор е, че с внасянето на това предложение се посяга на независимостта на съдебната власт и прокуратурата. Възможно ли е, когато държавен орган упражнява своето правомощие, това да се тълкува като посегателство върху друг орган",  попита Стоилов още през юли, когато течеше дебатът във ВСС, тръгнал след доклад на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Според двамата служебни министри Иван Гешев изпълнява и трите посочени в чл. 129, ал. 3 т. 5 на Конституцията основания за предсрочно прекратяване на мандата: "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт".

Очаквайте подробности.