До дни България ще влезе в оранжевата зона по разпространение на коронавируса заради нарастването на случаите. В резултат ще бъдат затегнати и противоепидемичните мерки - най-вече на ниво контрол на спазването им. На първо място - в дискотеките и нощните заведения на закрито.

Това предупреди зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров пред бТВ. По думите му заради ръста на новите регистрирани случаи на  COVID-19 очакванията са страната ни да попадне в оранжева зона на разпространение на заразата най-късно в понеделник. 

Припомняме, че Единният информационен портал днес отчете, че за изминалото денонощие положителните проби от направените тестове са с близо 1% повече спрямо предния ден, а броят на регистрираните случаи се е повишил с близо 70 за 24 часа. Ръст се наблюдава и в броя на пациентите, които се лекуват в болница. 

"В Министерството на здравеопазването има приет план, който ясно разграничава кога се предприемат определени мерки. В момента България е в зелената зона, до дни ще влезе в оранжевата – максимум до понеделник", посочи д-р  Петров. 

И добави, че по-драстично затягане на мерките ще има, когато влезем в червената зона, добави зам.-министърът.

"В момента се вземат мерки по-скоро за затягане на противоепидемичния контрол и то в закрити помещения, където се намират много хора. Това са основно дискотеките в курортите, там впечатленията са, че не се спазват никакви мерки"

Той добави, че в страната има освен това има много голямо движение,  включително транзитно.

"Главно от гастарбайтерите, които се връщат и спират по няколко пъти, докато стигнат до границите. Има и струпване по границите, така че втората насока за проверките е по тези трасета, местата за отдих, бензиностанции и заведения за бързо хранене", посочи д-р Петров.

При влизане в червена зона на разпространение на заразата ще има "доста по-драстични ограничания по отношение на заведенията на закрито".

"Не може в едно заведение да се води, че има 200 места, а вътре да има 2000 души. Заведения на открито, където има струпване на хора, също вероятно ще бъдат ограничавани. Това са основните места на зараза. Плажовете не са такъв проблем, открито е, има вятър", добави зам.-министърът. 

Ресторантьорите: Срещу нас се води война

Очаквано - първата и най-гневна реакция дойде от сдруженията на ресторантьорите. Те са гласовите по принцип винаги, когато някой спомене възможност за затягане на мерките в барове и дискотеки, но днес направо обявиха, че служебното правителство "продължава целенасочената война срещу българския бизнес и конкретно сектора със заведения". 

Според тях, всяко изказване като това на заместник министъра, водело след себе си до вълна от молби за напускане на служители. 

"Проблемите ни с набирането и задържането на персонал са огромни поради несигурността на работата в бранша. И отговорните фактори, вместо да помогнат за решаването им, ги задълбочават с изказванията си", пишат в поредното си нарочно писмо до медиите от СЗБ и БАЗ. 

Те припомнят, че настоящото правителство било временно и не било избрано от никого. Такива резки движения, "свързани с избирателно съсипване (а може би целенасочено) на определни бизнеси, считаме за недопустимо", казват още те. 

И припомнят позиция на министър Стойчо Кацаров, но от времето, в което не е бил министър. 

"Явно отново се налага да напомним позициите на временния здравен министър Стойчо Кацаров по отношение на вируса, преди да заеме поста. В интервю за ТВ7/8 от 14.09.2020 г. той заявява, че „въздушно-капковите зарази няма как да бъдат спрени, просто трябва да се изчака около половината от хората да изградят имунитет, както се е случвало много пъти в историята“. Д-р Кацаров подчертава, че повечето маски, които хората носят, не спират вируса и допълва, че според него вероятно половината хоспитализирани, не са били за болница.

Преди това, в участие от 28.02.2020 г. в Нова ТВ той заявява, че „Процентът на починали от новия китайски вирус, е като при останалите щамове. Даже някои от предишните епидемии са били с по-висока смъртност. Свинският и птичият грип бяха много по-опасни, но нямаше такава паника", пишат ресторантьорите.

По-надолу в писмото си, те хвърлят вината за слабата ваксинация на населението на други изказвания на Кацаров от преди министерството му и изразяват недоумение от фактът, че борбата с вируса се водела единствено чрез затваряне на бизнеси. 

Това твърдение те са изразявали и преди, а особено афектирани бяха от предположението, че бизнесите ще пострадат от евентуалната задължителна ваксинация.

"Водени от гореизложеното и защото очевидно не можете да се справите със ситуацията, ОСТАВКА, Кацаров! 
 Вероятно Ви остава малко време като министър, но въпреки това – ОСТАВКА! За да заеме поста някой, който знае какво прави и може да създаде разумна и балансирана стратегия за контролиране разпространението на COVID-19 и ефектът, който има това върху бизнеса", завършва гневно писмото.