"Привиждането" на ДПС навсякъде е "интересно от психологическа гледна точка", а отговорността, ако няма редовно правителство с мандата на "Има такъв народ", ще е на неподкрепилите го - в частност на формациите като "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме", с които партията на Слави Трифонов има общи виждания за реформи.

Това се разбра от думите на зам.-председателя на ИТН и водач на депутатите Тошко Йорданов пред бТВ в деня, след като формацията обяви кандидатите си за министри и ги представи на изброените две обединения и на БСП. Днес левицата решава на пленум ще даде ли подкрепа, при останалите решенията предстоят. 

В началото на разговора Йорданов обяви по адрес на ДБ, че "е безсмислено човек да следи какви знаци излъчват". Репликата е на фона на това, че съпредседателите на демократичното обединение Христо Иванов и Атанас Атанасов не участваха в срещите за представяне на състав на правителство във вторник. А Иванов ги нарече "инсценировки". 

"Не знам какво значи "Не участваме в инсценировки"? Това е сложна мисъл, не мога да я разчета. Не разбирам каква инсценировка вижда, не бяхме облечени в сценични костюми. Аз съм глупав на фона на тази мисъл. В ДБ всеки човек има собствено мнение, това си е тяхно право." 

Попитан дали очаква все пак подкрепа от ДБ, Йорданов заяви, че това ще се види при гласуването в пленарната зала на бъдещото правителство.

"Не мога да се ориентирам. Обективно имаме съвпадение за дълбока съдебна реформа, която им е целта в живота, за закриване на специализирания съд и прокуратура, за изваждането на бюрото за свидетели от Иван Гешев, за нормализиране на прокуратурата, съвпадение има дори в социална и финансова политика", добави водачът на депутатите от ИТН. 

По отношение на ДПС и това, че и от ДБ, и от ИБГНИ настояват за гаранции, че Движението няма да бъде допускано повече до влияние в управлението, заместникът на Слави Трифонов обясни, че срещата с ДПС в началото на междупартийните разговори след конституирането на 46-ото Народно събрание е била "от добро възпитание". И в отговор на критиките, че "ние сме си самодостатъчни и не говорим с никого".

"Да се привижда ДПС навсякъде е интересно от психологическа гледна точка. 

ДПС са част от модела на управление на ГЕРБ - управляваше се в съучастие с ДПС, и страната, и по места

За съмнения за близост на ИТН с ДПС Йорданов отвърна, че той може да съзре някъде "дългата ръка на ГЕРБ" и добави:

"Не е нормално да се тиражират слухове. Иначе  - да - могат да виждат и извънземни. Лигата на извънземните имат много по-голямо влияние при нас..." 

"Слави ще дава интервюта на когото си иска"

На критиките, че преди държавата се е управлявала от джипка, а сега от дивана - заради интервюто, което Слави Трифонов даде на Йорданов преди дни, последният обяви следните неща:

- Слави Трифонов не се бърка в работата на експертите сега, както не го бил правил и в "Шоуто на Слави" - не е казвал на сценаристите какво да пишат, сега не се бърка и не казва кой експерт става повече от другия.

- Той е политически лидер, участва във вземането на политическите решения, но има ясно профилиране по сектори - "против сме да се слагат политици там, където трябва да има експерт - това се случваше при ГЕРБ".

- Кандидат-министрите са избрани на база експертиза.

Йорданов повтори, че България не е министър-председателска република и парламентът е важната институция. И настоя:

"Престанете да мислите в бойкоборисовщини, демокрацията е нещо различно, в конституцията ни пише други неща". 

Темата с практиката лидерът на ИТН да дава интервю на заместника си, а да не говори публично, пред медии, които да му задават въпроси, Йорданов затвори с думите: 

"Слави ще дава интервюта на когото поиска. Практиката е според зависи, така се получи, че даде интервю пред мен. Но важното е какво се казва, не пред кого се казва". 

"Петър Илиев е прекрасен юрист"

"Прекрасен юрист и е номиниран за министър на вътрешните работи, защото и в разговори с хора от системата преценихме, че е по-добре на поста да е човек извън системата. Трябва външен, юридически поглед. Много се забавлявам с нещата, които се говорят за него."

Така водачът на депутатите от ИТН реагира на въпроси за персоната на кандидатът за министър, за когото се твърди, че е копирал части от труд на друг конституционалист в своя книга. Въпросната книга не може да бъде открита на пазара и в библиотеките. 

Йорданов повтори, че ако някой е имал претенции към въпросната книга и съдържанието й, е имал шест месеца след издаването й да ги предяви по съдебен ред. И добави, че според него това не е случило, защото било ясно как биха свършили делата. 

Има ли връзка Петър Илиев с БСП, щом е бил юридически консултант на левицата в определени периоди?

"Той има кантора, която осъществява правни услуги. Срещу заплащане. При нас работи по желание и по съвест. Той изработи въпросите и за референдума. Когато сме имали нужда от подкрепа - той е насреща." 

А дали юристът е бил вариант за премиер - "на много ранен етап".