За "его на макс", съмнения, че кандидат-премиерът Пламен Николов ще взима някакви решения за управлението и "стени, които ще трябва да се опитаме да съборим" заговори депутатът от "Демократична България" Владислав Панев - часове преди от "Има такъв народ" да представят проекта си за правителство пред коалицията, "Изправи се БГ. Ние идваме" и БСП.

„Виждаме в последните седмици, че егото е на макс от страна на доста представители на политически групи в България и това ще трябва да го преглътнем. Тези стени, които изграждаме, ще трябва да се опитваме да ги съборим.“, заяви Панев пред БНР днес.

По думите му „с поведението на много хора в последните дни се отдалечаваме от това ДБ да подкрепи ИТН“. Той повтори позицията на ДБ, че подкрепа за бъдещо правителство на малцинството може да бъде получена само при „ясни ангажименти за реформи оттук нататък“. Нарече и "лесна" ролята на ДБ - да прецени потенциала на бъдещото управление.

„Слави Трифонов е доста несистемен играч, така че е много трудно да влезем в неговите обувки и в обувките на неговите избиратели. От ИТН се опитват да търсят някаква координация и колаборация. Ако продължаваме с демонстрациите от последните дни, не само от тяхна страна, много трудно ще се намери такъв консенсус“, заяви Панев и допълни, че не очаква Пламен Николов като премиер - ако бъде избран - да е човекът, който ще има важна роля във взимането на решения за управлението. По скоро ще се наблюдава „един кукловод, който от дивана диктува решенията на ИТН“, сподери депутатът.

По думите на съпредседателя на "Зеленото движение" в момента има служебно правителство, което се "справя малко или много добре, особено ако го сравним с правителството на Бойко Борисов". Затова и оставането на служебното правителство за още няколко месеца не е „национална трагедия“ - по думите му.

Арман Бабикян: Всеки следващи избори изтощават партиите на протеста

"Всеки следващи предсрочни избори изтощават партиите на протеста поради това, че тяхното финансиране вече е изчерпано. Така нов предсрочен вот е в полза на старите партии, получавали големи субсидии в годините, които са по-стабилни финансово".

Това сподели на свой ред преди срещите с ИТН днес и вероятността правителство на малцинството да получи подкрепа депутатът от ИБГНИ и част от Отровното трио Арман Бабикян пред Нова тв. По думите му следващ вот няма да промени съществено сегашното разпределение на мандатите, но:

"Има партии, които отдавна са във властта и са се обогатили от нея по законен начин и могат да правят избори по 10 пъти на година. Кой иска да изтощи партиите на протеста и да останат само големите, дебели, вкоренени партии", попита той по повод опитите на ИТН да прехвърля на т. нар. партии на протеста отговорността, ако проектокабинетът "Николов" не получи достатъчно гласове.

От обединението около Мая Манолова и "триото" още не са взели решение дали ще дадат подкрепа или не. А и, както и ДБ, поставят пред скоба подписването на ясни ангажименти от страна на мандатоносителя:

"Решението ще зависи от това дали кандидатите за министри покажат, че биха се справили със задачите, както и от наличието на писмено споразумение. В текста трябва да се опишат огромните червени линии - без ГЕРБ и ДПС в управлението, и приоритетите в политиката, по които двете партии вече имат съгласие".

Бабикян каза още, че преди две седмици е смятал, че може и без писмен документ, но сега настоява такъв да има - заради ходовете на ИТН в стил "крачка напред, две назад".

Третата среща днес по покана на ИТН, на която се очаква да представят кандидат-министри, е с БСП.