Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вече сте забелязали - цените на жилищата буквално експлодират в последните години, а очакването, че пандемията ще редуцира тези процеси не просто не се изпълни, а дори напротив - засили ги. Това, което повечето хора не виждат е, че този феномен не се наблюдава само у нас, а в почти целия свят и най-вече в големите и развити икономики. 

Така че днес резонно - анализатори, журналисти и експерти, се питат едно: могат ли тези процеси да създадат тежки последствия за икономиката и финансовата стабилност. 

В специален материал по темата на Financial Times, цитиран днес от investor, се казва, че от 40-те страни, включени в данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), само три са отчели спад на цените на жилищата в реални изражения през първите три месеца на тази година – най-малкият дял от началото на воденето на статистика през 2000 г.

Разбира се, стимул за тези процеси представляват и ниските лихви, натрупаните спестявания по време на блокадите и желанието за повече площ заради работата от вкъщи. 

Особено притеснително е, че тази активност неизбежно ще бъде придружена от високо кредитиране, което може да затвори кръга на проблемна икономическа обстановка, особено за средната класа. 

През първото тримесечие на 2021 г. ръстът на цените на жилищата в страните от ОИСР е достигнал 9,4% на годишна база - най-бързият темп от 30 години насам. Това се случва на фона на ръста на икономиките след тежката рецесия от миналата година заради коронавируса.

Данни на национално равнище показват, че широката тенденция е продължила и през второто тримесечие.

В САЩ цените на жилищата пък нараснаха с най-бързия си годишен темп от близо 30 години през август. Силният ръст продължава във Великобритания, Южна Корея, Нова Зеландия, Канада и Турция.

Причините? 

Според експертите - рекордно ниските лихви правят кредитите твърде привлекателни. Хората нямат идея какво да правят парите си в кризата и започват да пазаруват като обезумели недвижими имоти, верни на традицията, че това е вид хеджиране на средствата. 

В същото време повече хора са решили да сменят жилището си, често за по-голямо на по-тихи места, след дългите прекарани часове у дома по време на блокадата. Те са се насочили към имотните пазари, които вече се задъхваха с натрупаното търсене от домакинства, които отлагаха преместването си.

На пръв поглед всичко това е добро за хората, които искат да се сдобият с нов апартамент или къща, но фактите показват, че цените на жилищата в страните от ОИСР растат по-бързо от доходите, което прави жилищата по-недостъпни. Те също така растат по-бързо от цените на наемите.

Адам Слейтър, главен икономист в Oxford Economics, казва, че имотите в развитите икономики са надценени с около 10% спрямо дългосрочните тенденции. Това прави този бум един от най-големите от 1900 г. насам, въпреки че съвсем не се доближава до периода преди финансовата криза, сочат изчисленията на Слейтър.

Той обаче отбелязва, че някои фактори, тласкащи цените нагоре, са временни - като данъчните инициативи на правителствата и свързаните с пандемията икономически изкривявания, включително нарушаването на глобалните снабдителни вериги, причинено от забавяния на пристанищата.

Дали високите цени ще се окажат наистина проблем за икономиките - предстои да видим. Дотогава - имайте предвид, че "спукването на балона" може би няма да бъде скоро.

Ключови думи

Коментари

....

Мисля да инвестирам в един бетоновоз и започвам да дипля пачките. Още много бетонец има да се лее на нашите 111 000 кв. км. както и общо на планетата ни.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.