Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След като миналата седмица депутатите в Народното събрание изразиха доста критики по обновената от вицепремиера Атанас Пеканов версия на българския план за възстановяване и устойчивост, днес това направиха и от един от най-големите синдикати - КНСБ. 

Според съобщение от там, в последната редакция на плана липсват политики за справяне с демографската криза и такива за насърчаване на качествената заетост и намаление на неравенствата.

Становището е изпратено до служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов, съобщава БНР. 

От КНСБ припомнят, че след встъпването  в длъжност на служебното правителство Националният план за възстановяване и устойчивост вече е обект на сериозна ревизия. Ревизираната версия вече е налична за обществено обсъждане преди предстоящото финализиране.

Според синдикалистите съотношението между разпределението на средствата в отделните стълбове е нехомогенно. Например, за „Справедлива България“ и „Свързана България“ се предвижда съответно по 18 и 17,8 процента от общия ресурс на целия план, докато за „Зелена България“ са отделени 36,8 на сто, а за „Иновативна България“ - 27,4 процента.

КНСБ подкрепя принципно всички предложени проекти в областта на здравеопазването, както и новия проект за изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха.

Сред критиките обаче е липсата на обща визия за енергийната трансформация на комплекса „Марица изток“ . Според синдикалните експерти липсата на взаимовръзка с начините за постигане на справедлив преход могат да доведат до твърде бързо спиране на работата на ключови енергийни обекти по икономически причини.

В становището се подчертава, че КНСБ се въздържа от цялостна подкрепа, като настоява отправените от синдиката бележки и предложения да бъдат взети под внимание в процеса на финализиране на националния план от следващото правителство.

Именно критики към енергийната част на плана направиха и депутатите миналата седмица. Според някои от тях, не са заложени достатъчно гаранции за оцеляването на Маришкия басейн, според други - идеите за заместващи мощности са твърде амбициозни. 

Критики имаше и към решението парите за бизнеса да минат в голямата си част през финансови инструменти и кредити, а не като грантове. Народните представители останаха недоволни и от решението да се отрежат парите за "Напоителни системи". 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.