Шест са вече жертвите на горските пожари в Турция, предават световните медии. Стотици са пострадалите. Хиляди са евакуирани от домовете си.

Повече от 100 пожара избухнаха тази сдемица в Южна и Западна Турция. Част от тях са около популярния морски курорт Анталия. 

Би Би Си показа репортаж за Мехмет Демир и семейството му, чийто дом в крайбрежния средиземноморски град Манавгат изгоря. В него семейството на Демир е живяло 40 години и е вложило целите се спестявания за това време. 

"Пламъкът се разпространи в планините и избухна внезапно", каза Демир пред Ройтерс, докато оглежда останките от дома си, построен през 1982 г. "Трябваше да избягаме до центъра на Манавгат. След това се върнахме, за да намерим къщата така ".

Това "така" се свеждаше до пружини за легло, стълба, метални столове и някои кухненски съдове, заснети от камерата на репортера на мястото на произшествието. 

"Това беше нашето единствено спестяване през последните 39-40 години. Сега останахме с дрехите, които носим, ​​аз и съпругата ми. Няма какво да правим", каза Демир.

 

Сателитни снимки показват, че димът от пожарите в Анталия и Мерсин се простира до остров Кипър, на около 150 км от турския бряг.

Горските пожари са често срещани в южната Турция през горещите летни месеци, но местните власти казват, че последните пожари са обхванали много по-голяма площ отколкото в предишни години, посочва Би Би Си.

В събота нов пожар избухна в популярния курортен град Бодрум на брега на Егейско море, а някои жилищни райони и хотели бяха евакуирани, съобщиха турсите телевизии.

Във видеозаписи се виждат облаци дим, издигащи се от планините над белите емблематични къщи в Бодрум и хеликоптер, който изпуска вода. Пожарникарите се опитват да овладеят огъня, преди да достигне жилищните райони, пише Би Би Си.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган наблюдава пожара в Манавгат от илюминатора на самолета си. Снимка АП / БТА

Турският министър на земеделието и горите Бекир Пакдемирли заяви, че през последните четири дни са избухнали общо 98 пожара, от които 88 са контролирани.

Пожарите продължават в южните крайбрежни провинции Адана, Османие, Анталия, Мерсин и западната крайбрежна провинция Мугла, популярен курортен регион за турци и чуждестранни туристи, където някои хотели бяха евакуирани тази седмица.

Прогнозите за времето показват горещи вълни по крайбрежните райони на Егейско и Средиземно море, като се очаква температурите да се повишат с 4 до 8 градуса по Целзий над средните за сезона, казват турските метеорологични власти, цитирани от Би Би Си.

Очаква се през следващата седмица те да достигнат 43 до 47 градуса в Анталия.

Президентът Тайип Ердоган заяви по време на посещението си в Манавгат в събота, че всички повредени къщи ще бъдат възстановени и ще бъдат компенсирани загубите.

Съседните Азербайджан, Русия, Украйна и Иран са изпратили противопожарни самолети и екипи за подкрепа в засегнатите райони, добави той.