"За съжаление идва тежка зима. Запасявайте се с хранителни продукти - дойде ли БСП с тея на власт - опразват магазините..."

Такава препоръка даде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред свои симпатизанти в Стамболийски. Бившият премиер, който отказа да бъде депутат за пореден път, спази традицията да пуска коментари за ситуацията в страната - на среща със "свои", в провинцията, в контролирана среда, в която въпроси няма и не може да има. Разбира се, разходи се по целия "конспект" от теми, като речта му бе предхождана от разкази пред камера и на живо във фейсбук на пострадали "репресирани" от МВР и Бойко Рашков хора преди изборите - репресирани под предлог за разследване на купуване на гласове. На първа линия отново беше показан Георги Мараджиев, координатор на ГЕРБ за Пловдив, в чийто фризер били бъркали, като вече разказът беше с надграждане на други засегнати от семейстовото. Така първата част от видеото бе на тема "Ела да разкажем по христоивановски и бойкорашковски как се прави демокрация". 

След разказите Борисов взе думата.

"Изпаднах в паника като го чух Тошко Йорданов сутринта, не знам как ще се сдобрят. Каза, че техният министър е мошеник... Сега как ще каже утре, че вече не е мошеник...", бе една от тезите му - по повод акцията на ИТН днес, в която Йорданов нападна първо финансовия министър Асен Василев, а после обвини Христо Иванов и Мая Манолова - като водачи в парламента на "Демократична България" и "Изправи се БГ. Ние идваме".

Обясни как с "тези хора на хиляди километри разстояние" (визирайки останалите политически партии в парламента) трябва да стои ГЕРБ. Отново повтори как ИТН и останалите трябва да направят кабинет и да си поемат отговорността. 

Друга теза - след като първоначално Борисов казваше, че новите кандидат-управляващи искали да "откраднат Българската банка за развитие", сега - понеже не можели да я откраднат - планът бил да я източат - като раздават наличните там 1,3 млрд. лв. на фирми, които да не ги връщат. 

В същото време в Народното събрание тече изслушване на служебния министър на икономиката Кирил Петков именно по темата ББР по времето на ГЕРБ. След като той малко след встъпването си в длъжност изнесе данни за кредити от държавната банка, която трябва да финансира малък и среден бизнес, за едва няколко големи компании на популярни бизнесмени. Като обемът на кредитите именно за тези компании е над 20% от капитала на държавния трезор.

Борисов посвети част от речта и на премиера Стефан Янев, който по-рано също бе в Народното събрание. 

„От Стефан Янев три упрека чух към нас сутринта, разбирам го човека, че му е неудобно и неслучайно е излязъл през задния вход на парламента. Първото е, че сме давали по 50 лева на пенсионерите. Да му кажа, че не може това да е упрек, че сме дали на 2,4 милиона пенсионери пари за лекарства по време на пандемията. Вторият упрек е за Северозапада – защо сме правили „Хемус“ и Ботевград-Видин. Ами защото има нужда от развитие и там. И третото е, че сме давали безвъзмездно пари на бизнеса при COVID кризата. Упреците на Стефан Янев са наша реклама“.

И за Плана за развитие и устойчивост, по който се дебатираше в Народното събрание, лидерът на ГЕРБ изрази мнение, защото там имало предвиден 1 милиард лева за 1 гигават соларни паркове. „Обещали са мангизи на някой, за да купят от тях батериите“. 

Обобщението:

"Най-виновен от всички е Румен Радев. Аз вече ги знам нещата".

Малко по-късно - по темата с репресиите, от парламента се включиха депутатите от ГЕРБ Тома Биков и Николина Ангелкова. И обявиха, че директори на училища и детски градини, както и учители били привиквани в РПУ-тата и ги питали едва ли не за кого са гласували.