Вместо отговори на трите принципни въпроса, които "Демократична България" е поставила в сряда в процеса на формиране на мнозинство и правителство, от "Има такъв народ" са дошли само персонални нападки и опит за прехвърляне на отговорността.

Така лидерът на ПГ на ДБ Христо Иванов отвърна на декларацията и последвалия брифинг от партията на Слави Трифонов днес.

"Имаме публична отговорност към нашите избиратели, когато става дума за процеса по излъчването на правителство", обясни Иванов и припомни трите въпроса на ДБ:

- Ще има ли ясно поет политически ангажимент за определени политики, или ще продължим да си водим раздумки.

- Въпросът за важността на хората, които ще бъдат предложении, за техните качества.

- Фундаменталният въпрос за формулата - осъзнато разграничение не само от ГЕРБ, но и от ДПС.

По повод споменатите трима служебни министри от ДБ - Асен Василев, Кирил Петков, Николай Денков, чиято линия трябва да бъде продължена в бъдеще, като един от тях - Василев - стана обект на атака от ИТН днес, водачът на ДБ в парламента обяви: 

"Не сме предлагали кадри. И използвахме пример с трима души, които получиха обществено доверие, защото атакуваха схеми на ДПС. В този смисъл е наистина важно да се следват парите". 

И припомни, че и тримата са хора, които от ИТН вече са канили за участие в тяхно правителство, както стана ясно покрай първия опит за предлагане на кабинет от хората на Слави Трифонов. "Явно и те за забелязали качествата им". 

По отношение на атаката персонално към Василев, Христо Иванов я нарече "съмнителна, персонална, смесване на факти от чисто търговски спор с наказателна терминология"

"Нека никой не ни прехвърля отговорността за това дали ще има нови избори. Оставаме в очакване от ИТН да покажат състав на правителство и да кажат дали ще има ясни политически антажименти. В светлината на това ще решим за подкрепа."

"Тласкаме страната към това да се излъчи управление, което да може да я промени, ако не може - няма ние да сме виновни за нови избори, това е принцип на демокрацията", отвърна Иванов на обвинението от Тошко Йорданов, че ДБ и коалицията около Мая Манолова водят ситуацията именно към нови избори.