Всичко си остава едно добро пожелание, каза за работата на екипа си арх. Любомир Георгиев, директор на общинското предприятие "Софияплан" в ефира на БНТ тази сутрин. Той вчера подаде оставка като директор, мотивирайки се с липсата на диалог и на ефективност при работата със Столична община.

"Ние в ролята си на предприятие в общината, което трябва да съветва общинските съветници, да им предлагаме решения, политики. Голяма част от тях биват приети - гласувани и одобрени, и след това не се изпълняват. Това можем да кажем за "Визия за София", за Плана за устойчива градска мобилност, "Град за хората"...", обясни той.

"Визия за София" бе планът за дългосрочна стратегия за развитие на София - до 2050 г., който самата Фандъкова предложи и прокара през СОС. Планът за устойчива градка мобилност, приет още през 2019 г., пък предвижда промени в градския транспорт до 2035 г. "София - Град за хората" е стратегия за развитие на публичните пространства в градския център, приета през 2017 г.

Той обясни отново повода за оставката - решението на СОС от миналата седмица, според което се прехвърлят на "Софияплан" отговорности за координация по изпълнението на общинските проекти.

"Беше казано, че трябва да координираме и ключовите проекти на общината, което е абсурдно, защото нашата работа е да анализираме и предлагаме политиките на Общинския съвет, а работа на кмета и неговия екип е да ги прилага. Тоест, изведнъж ние трябва да контролираме работата на заместник-кметовете по ключовите проекти", обяснява Георгиев.

Той отбелязва и важен факт - че "Софияплан" няма правомощията и нормативните инструменти, с които да нареди на някого да върши конкретна работа, т.е. приетото от СОС решение не работи в рамките на общинската йерархия.

Друг ключов проблем е и липсата на комуникация - множество опити за разговор с Фандъкова са се проваляли в продължение на 2 месеца, включително опита на "Софияплан" да обясни възраженията си за последните промени.

"Беше голяма изненада абсолютната липса на желание за диалог в кмета, в екипа на кмета, дори в главния архитект", отбеляза той. "Имаше една-единствена среща с общински съветници, която дойде в твърде късен момент, след като си бяхме изложили позицията публично."