Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Заразените с коронавирус в световен мащаб през миналата седмица са ее увеличили с 8 процента, а смъртността - с 21 на сто, съобщи днес Световната здравна организация (СЗО).

Новорегистрираните случаи са над 3,8 милиона, а жертвите на COVID-19 - повече от 69 хиляди. Най-голямо увеличаване на броя на жертвите има в Югоизточна Азия, в Северна и Южна Америка, предаде ТАСС, като се позова на СЗО, информира БТА.

В седмицата 19-25 юли на ден са постъпвали данни за средно по 540 000 новозаразени, при 490 000 през предходната седмица.

Към 25 юли в света са регистрирани общо 193 657 729 случаи на зараза и 4 154 660 починали.

На седмична база заболеваемостта е намаляла в Африка (с 9 на сто), Югоизточна Азия (със 7 на сто) и в Източното Средиземноморие (с 4 на сто). Ръст е регистриран в Северна и Южна Америка (с 30 на сто), в Западно-Тихоокеанския регион (с 25 на сто), и в Европа (с 3 на сто). В Европа се наблюдава и намаление на броя на починалите (с 1 на сто). На Стария континент през изминалата седмица са се заразили над 1 милион души, а починалите са повече от 7000.

По данни на СЗО вариантът Делта вече е установен в 132 държави.

Франция: Делта води до двукратно увеличение на заболелите всяка седмица

Общо 50,5 на сто от французите, или 34 026 476 души, вече са изцяло ваксинирани, пише днес френският в. "Монд", информира БТА. Това обаче е далеч от стадия на колективния имунитет. Според експертите, предвид разпространението на варианта Делта, той може да бъде постигнат при 90 на сто ваксинирани.

Вариантът Делта води до двукратно увеличение на броя на заболелите всяка седмица, предупреди вчера сутринта правителственият експерт по ваксинациите Ален Фишер. Освен това броят на хоспитализациите нараства с 60 на сто всяка седмица, а на приеманите в интензивни отделения - с над 80 на сто.

Поради това е необходимо да бъдат успокоени и убедени тези, които изпитват колебания дали да се ваксинират, подчерта Фишер, като изрази особени опасения за изложените на риск и за онези, до които официалните обяснения не достигат. Двете групи са обект на специална програма с множество инициативи, насочени към селските райони и бедните квартали. Предвид тази ситуация, "нямаме избор", добави професор Фишер, като изрази подкрепата си за правителствения законопроект, предвиждащ задължителна ваксинация за медицинските работници и разширяване на употребата на здравните паспорти. Обявяването на този проект от президента Еманюел Макрон на 12 юли вече предизвика ръст на ваксинациите, отбелязва в. "Монд".

Служител без здравен паспорт може да бъде уволнен, ако отказва да се ваксинира след 30 август, уточнява френският в. "Паризиен", като цитира предупреждението на министърката на труда Елизабет Борн. Това следва от общите разпоредби на френското трудово законодателство, подчерта тя.

1260 пъти е по-голямо количеството на вируса при Делта варианта

Количеството на вируса в телесните флуиди е 1260 пъти по-високо при варианта Делта, отколкото при първоначалния вариант, пише френският в. "Фигаро", като цитира изследване на учените от Центъра за превенция и контрол на заболяванията в китайската провинция Гуандун. Това обяснява отчасти и защо този вариант се разпространява по-бързо, отбелязва изданието.

Френските здравни власти бият тревога за Синдрома на мултисистемното възпаление при децата, пише френският в. "Депеш". Болестта засяга множество системи в организма и може да се появи 3 до 6 седмици след асимптоматично заразяване с COVID-19, особено при деца под 5 години. Необходими са бързи действия, за да се избегнат драматични последствия, включително тежки проблеми със сърцето. Личните лекари трябва да вземат мерки и да насочват бързо заболелите към болница, където могат да бъдат оказани необходимите грижи.

Шотландия: здравните власти смятат, че 90 на сто от възрастното население има имунитет от ваксинация или прекаран COVID

Нарастват надеждите за постигането на колективен имунитет в Шотландия, след като броят на случаите намаля наполовина през последните дни, пише британският в. "Таймс". Според Джейсън Лейч, старши клиничен съветник на регионалните власти, 90 на сто от възрастните там имат антитела благодарение на ваксинациите или на прекарано заболяване. Близо 57 на сто от пълнолетните жители са изцяло имунизирани.

Англия се готви да посреща изцяло ваксинирани посетители от САЩ и ЕС. Очаква се днес правителството да одобри тази стъпка, която може да облекчи ситуацията за авиационния и туристическия сектор, пише британският в. "Индипендънт". Все още обаче предстоят преговори дали промяната ще важи само за Англия, или и за цяла Великобритания.

Байдън обмисля задължителна ваксинация на федералните служители

Президентът на САЩ Джо Байдън обмисля задължителна ваксинация на федералните служители или подлагането им на редовни тестове, спазване на социална дистанция, носене на маски и ограничения на пътуванията, пише в. "Ню Йорк таймс". Това би представлявало значителна промяна в подхода на американския президент, която отразява засилващите се опасения на правителството за разпространението на варианта Делта, който представлява особена опасност за децата, възрастните и хората с отслабена имунна система. Но тази заплаха трябва да се прецени предвид опасността от създаване на настроения срещу ваксинацията.

Очаква се утре Байдън да произнесе реч за "следващите стъпки в нашите усилия да ваксинираме повече американци". 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.