Подслушвани лица има, конкретика от парламентарнта трибуна няма да има.

Това е поантата на продължилото днес над два часа изслушване на вицепремиера и вътрешен министър Бойко Рашков, което се проведе в парламента по искане на опозицията от ГЕРБ. Това бе и целта му - Рашков да не обяви имена на политици и граждански активисти, за които твърди, че са били неправомерно подслушвани по време на антиправителствените протести от лятото на 2020 г., за да се покаже, че такива няма. А той пък заупорства и не обяви имена с мотива: "Аз не се казвам Цветан Цветанов - да чета СРС-та от парламентарната трибуна по цели дни" (визират се СРС-тата с докторите от Горна Оряховица, осъдили после България в Страсбург, б.р.).

Както неведнъж вече е давал заявка, Рашков посочи, че няма право да изнася секретна информация и че ще я предостави на новосформираната временна комисия, която ще се занимава и с полицейското насилие по време на протестите, и с твърденията за незаконно подслушване.

От ГЕРБ пък, съвсем умишлено, не си бяха направили труда да изискат закрито заседание. Направиха само изказване в тази посока - пак от трибуната и се наложи председателката Ива Митева да припомни какъв е редът за засекретените зседания според правилника за дейността на парламента.

Но най-добре ситуацията описа Татяна Дончева (ИБГНИ). "Това изслушване се прави, за да може парламентарната група на ГЕРБ да внуши определени неща - че министърът не е смел човек". 

Все пак, Бойко Рашков обяви 123 подслушвани лица. И разказа вече излизалото в общественото пространство откакто за пръв път съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов обяви публично, че са прилагани СРС спрямо 32 лица от протестите (после, по Николай Хаджигенов от ИБГНИ, те набъбнаха до 82). А именно: 

Исканията масово са били на основание архаичния текст от Наказателния кодекс за държавен преврат, престъпление против републиката. Били са правени, пак в масовия случай, от спецпрокуратурата и одобрявани от спецсъда, според Рашков - в нарушение. В прилагането на СРС са били въвлечени и ДАТО, и МВР ("Вътрешна сигурност"), като по думите на министъра служителите са работели толкова дълго по определени лица, че чак се е наложило да им се плаща извънреден труд.

"Службите са били обслужващ персонал на специализираната прокуртура. Обслужващ персонал" - обобщи Рашков.

Министърът припомни и констатацията на Бюрото за СРС - че по проверките й до момента са открити две незаконно подслушвани лица от протестите, едното от които политик, а проверките продължават. Въпреки заключението на държавното обвинение от няколко дни по-рано - че незаконно прилагане на СРС не е имало.

Припомни също така и какво пише докладът на Бюрото, който то ежегодно изготвя и внася в Народното събрание - че над 70 на сто от разрешенията за прилагане на специални разузнавателни средства са дадени от спецсъда (който вече излезе с изявление, че не е давал разрешенията около скандала).

Мая Манолова (ИБГНИ) пък попита какво става с документите, които от формацията са предали на МВР. Става въпрос за вече изтеклите в публичното пространство СРС-та  за подслушвани хора от обкръжението й, от които нагледно става ясно и описаното от Рашков - че са били слушани на основание конспиративна организирана престъпна група, която се готви да извърши престъпление срещу републиката и е финансирана от бизнесмена с 18 обвинения у нас - "изгнаникът" в Дубай - Васил Божков. А Рашков отвърна - че тези случаи, както и още много други, ще бъдат предадени на парламентарната комисия.

Което му се наложи, както стана ясно, да повтори многократно в отговор на исканията на ГЕРБ да обяви имена от парламентарната трибуна.