Вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков е сезирал зам. главния прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов за престъпление, извършено от главния прокурор Иван Гешев. Това обяви самият Рашков днес, след като награди полицаи, по думите му, прекършили купения вот преди изборите на 11 юли - в Пловдив, Кърджали, Враца и др.

На практика това, че Рашков ще сезира обвинението за Гешев не е новина. Новина е само, че вече е факт. Вицепремиерът обяви намерението си от парламентарната трибуна миналата седмица, когато двамата с правосъдния министър Янаки Стоилов отговаряха на депутатски питания относно "импийчмънта" на Гешев.

Както е известно Рашков подготви, а Стоилов внесе сигнал до Висшия съдебен съвет с искане за образуване на дисциплинарно производство на обвинител номер едно по ред причини. ВСС очаквано даде отпор и остави без разглеждане като недопустимо предложението на правосъдния министър за прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. 

И това принуди Рашков да потърси смел прокурор, който да разследва на практика началника си - на върха на йерархичната структура в държавното обвинение.

Както се беше зарекъл, от доклада до ВСС министърът на МВР е отделил казуса с разпространените от прокуратурата записи, направени със специални разузнавателни средства, в които участва и президентът Румен Радев. Тезата на министъра е, че това действие няма за задача и цел да съдейства за обективната истина, нито към опазване на националната сигурност, а "единствено да се конфронтира и да притисне президента", а изнасянето на данни от СРС е незаконно и че въпросните записи е трябвало да бъдат унищожени по надлежния ред..

Гешев реагира още тогава - че не става въпрос за СРС-та, а за веществени доказателствени средства, които се обсъждат в открито съдебно заседание и всеки може да ги чуе и може да бъдат огласявани с разрешение на наблюдаващия прокурор.

"Надявам се в Национална следствена служба, където има доста качествени следователи, с добра подготовка и квалификация, да проведат разследване - дали става въпрос за извършено престъпление от главния прокурор или не", обяви днес Рашков след церемонията по награждаването.

По думите му в апелативния съд във Варна е гледал сходно дело и лицето, изнесло данните е било осъдено. 

Министърът, който е и юрист и бе шеф на катедрата по наказателно право в УНСС, даде и "посдказка" - член 287а, т.2 от Наказателния кодекс (Престъпления против правосъдието), който гласи:

"Който с цел да заблуди орган на съдебната власт унищожи запис или част от него, събира или подрежда данните от записа и по този начин създава невярна представа за съответното обстоятелство (...) се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и глоба от петстотин до хиляда лева".

А относно обратната теза (тази изказана от Гешев и после повторена от членове на ВСС и от прокурори), Рашков заяви, че очевидно съжденията им са в посока защита на Гешев.

Но куриозът е, че ако НСлС откаже да извърши проверката, министърът щял да обжалва акта пред... по-горната инстанция. 

"Кой? Сегашният главен прокурор", попита и сам отговори Рашков.

Сийка Милева отвръща: Само спецпрокуратурата е компетентна! Поредна политическа атака

Не закъсня и изявлението от прокуратурата - олицетворена от говорителната на главния прокурор Иван Гешев - Сийка Милева. По думите й - сигналът, изпратен от Бойко Рашков до зам. главния прокурор Борислав Сарафов е поредната политическа атака на изпълнителната власт срещу прокуратурата на Република България. Тя на практика се усъмни в юридическата подготовка на преподавателя по наказателно право - вицепремиера Бойко Рашков, твърдейки следното:

"Сигналът е адресиран до директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Авторът на сигнала би следвало да знае, че разследването на магистрати съгласно процесуалния закон е от компетентността на Софийска градска прокуратура или на Специализираната прокуратура. В конкретния случай НСлС няма правомощия да образува досъдебно производство".Поради това постъпилият днес сигнал, е изпратен на единствения компетентен в случая орган - Специализираната прокуратура. Преценката за наличието на основание за образуване на досъдебно производство е единствено и само от компетентността на прокурор."

Целта била " да се урони престижа на съдебната власт", а "европейските ценности като върховенството на правото и разделението на властите, не се зачитат от представители на изпълнителната власт", смята още говорителката на Гешев.

Друго нейно твърдение: голяма част от сигнала, пратен в прокуратурата от Рашков, се базирал на разгледаните вече от Висшия съдебен съвет данни - но внесени от правосъдние министър Янаки Стоилов с искане за старт на процедура за предсрочно отстраняване на главния прокурор. Според Сийка Милева ВСС вече се е произнесъл, че данните в сигнала са "неоснователни".

Всъщност миналия четвъртък ВСС реши нещо съвсем друго - а именно, че поисканата от Янаки Стоилов процедура е недопустима (което няма нищо общо с основателността или не на обстоятелствата, описани в сигнала - б.р.)

 
А последното почиваше на мнението на кадровиците в съдебната система, че правосъдният министър няма право да поставя въобще темата за предсрочно прекратяване на Гешевия мандат на тяхното внимание. 

Въпроси, след като Сийка Милева прочете изявлението, (както нерядко се случва) нямаше предвидени.